Kort

Alles over Durban

Zal de klimaattop van Durban van december 2011 leiden tot een opvolger van het Kyoto-protocol, dat in december 2012 verstrijkt? Zullen er eindelijk ambitieuze en bindende maatregelen worden goedgekeurd om de klimaatproblemen waarop wij afstevenen aan te pakken? Lees er alles op Durban-pagina's

Christophe Licoppe / © Photo News

100.000 stemmen voor de kernuitstap

Bedankt! Dankzij jou hebben we meer dan 100.000 handtekeningen verzameld voor de kernuitstap. We hebben ze in oktober samen met Renewable Man overhandigd aan formateur Di Rupo. 100.000 handtekeningen, dat is een signaal dat de onderhandelaars niet kunnen negeren. Wist je trouwens dat uit een peiling van Ipsos blijkt dat twee op de drie Belgen voor de kernuitstap zijn? De onderhandelaars hebben beslist om het principe van de kernuitstap vanaf 2015 te behouden, maar sluiten helaas niet uit dat de sluiting van bepaalde reactoren enkele jaren wordt uitgesteld.

Het ware gelaat van VW (verfilmd!)

Volkswagen wil een autoproducent met respect voor het milieu. In de praktijk oefent VW druk uit om te vermijden dat er wetten worden goedgekeurd die nodig zijn om de klimaatverandering af te remmen. Cineasten over de hele wereld maakten op onze vraag schitterende films om het ware gelaat van VW te tonen, het gezicht dat we niet te zien krijgen in de reclamespotjes.

Muzikaal protest tegen 'bredere' Ring

Jullie waren met een goede duizend aanwezig op Rock the Ring, ook al was het weer niet van de partij. Samen hebben wij geprotesteerd ‘met muziek’ tegen de plannen achter de verbreding van de Brusselse ring en voor een duurzame mobiliteit. Bedankt!

Kris Peeters ontgoochelt

Vlaams minister-president Kris Peeters heeft zijn fans ontgoocheld: hij heeft de toverformule niet uitgesproken, namelijk onvoorwaardelijke steun voor een strengere beperking van de C02-uitstoot, van - 20 naar - 30%.

Ken en Barbie weer samen?

OVERWINNING: Barbie verpakt in kringlooppapier! Ondezoek in Indonesië had uitgewezen dat er vezels afkomstig uit het regenwoud te vinden waren in de verpakking van Barbiepoppen. Geschokt door de betrokkenheid van haar bedrijf bij ontbossing, liet Ken zijn Barbie zitten. Greenpeace voerde acties in Los Angeles, waar zich het hoofdkantoor van Mattel bevindt, en in Londen. Ook via het internet verspreidde het gerucht zich. Op enkele weken tijd ontving de CEO van Mattel 500.000 e-mails met de vraag om alle commerciële banden met APP door te snijden. De Belgen droegen ook hun steentje voor de bescherming van het regenwoud in Indonesië: 9.851 e-mails werden van hieruit verstuurd. Enkele maanden later maakte Mattel bekend dat het had beslist om zijn leveranciers te vragen alle aankopen van vezels van verdachte herkomst stop te zetten. Mattel wil ook aan het aandeel gerecycleerde en gecertificeerde vezels in zijn producten verhogen. Dat geeft weer een beetje adempauze voor de bossen. Intussen hebben ook Belgische bedrijven een gebaar gesteld voor de Indonesische bossen.