Zeppelin boven Doel

Een zeppelin oplaten is geen sinecure...

"Om te beginnen heb je doorgewinderde piloten nodig. En een spandoek, op maat gemaakt voor het veertig meter lange tuig. We moesten een goeie vluchtroute vinden en een geschikte plek om op te stijgen. Om van de meest onvoorspelbare factor, het weer, nog maar te zwijgen.We konden enkel de lucht in op een windstille en liefst ook heldere dag.Op de laatste vrijdag van januari waren de voorspellingen gunstig. Een perfecte dag om te vliegen (wat uitzonderlijk is in de winter), maar wel steenkoud.

Toen ik 's ochtends aankwam op onze geïmproviseerde luchtbasis om er de contacten met de media te verzorgen, waren onze vrijwilligers al bij -9°C in de weer. Tegen de middag waren we 'ready for takeoff' en werd de ballon vol hete lucht geblazen. Voor ik er erg in had, dreef onze zeppelin voorbij de koeltorens van Doel.

De slogan op de zeppelin is een duidelijke boodschap aan onze regering. Als er een kernongeluk zou gebeuren in Doel of Tihange, volstaan de huidige noodplannen niet om de bevolking te beschermen. "

- Stien Coessens