"Wereldleiders moeten in beweging komen!"

(c) Leslie-Artamonow

Voor Alex Vizorek, een stand-up comedian die zijn tijd verdeelt tussen Brussel en Parijs, is het duidelijk: op milieuvlak is er vooral nog veel werk aan de winkel bij onze politici.

Op welke manier speelt milieu een rol in je dagelijks leven?

Ik gebruik mijn stem als komiek om de leiders van deze wereld op hun tegenstrijdigheden te wijzen! Ik ben ervan overtuigd dat we iedereen een geweten moeten schoppen, maar het zijn vooral de leiders die in beweging moeten komen. Als enkele landen belangrijke beslissingen nemen waarbij ze het economisch belang niet langer laten primeren op het beschermen van onze planeet, zou dat echt een verschil kunnen maken.

Groene keuzes moeten betaalbaar zijn

Je hebt het hier vooral over jezelf als comedian. Maar hoe zie je dat als burger?

Ik moet toegeven dat ik niet denk dat ik de wereld zal redden. Ik let wel op kleine dingen – ik eet bijvoorbeeld seizoensgebonden, probeer verspilling te vermijden, neem de fiets wanneer het mooi weer is en reis met de trein – maar ik denk dat dit allemaal meer het gevolg is van mijn opvoeding dan van mijn ‘ecologisch bewustzijn’. Voor mij is dat allemaal gewoon vanzelfsprekend. Maar niet iedereen denkt en handelt zo. Er zijn nog steeds mensen die hun papiertjes gewoon op straat gooien – ik kan dat niet begrijpen

Je werkt een deel van de tijd in Parijs. Reis je dan vaak met de trein?

Ja, dat is vooral een gemakkelijkheidsoplossing. Maar het is wel duur en niet iedereen kan zich dat veroorloven. Daarom nam ik vroeger ook de bus, al is dat waarschijnlijk minder goed voor de ecologische voetafdruk. Je moet de mensen de kans geven om iets te doen voor het milieu, maar het moet betaalbaar zijn. Veel mensen kopen bijvoorbeeld geen bioproducten omdat ze die te duur vinden. We mogen hen daarvoor niet met een schuldgevoel opzadelen. Nogmaals, het zijn de leiders die moeten veranderen!

Alex Vizorek, (c)Mathieu-Buyse

Naam:

Alex Vizorek

Leeftijd:

33 jaar

Beroep:

stand-up comedian

Hobby:

humor

Veel mensen kennen je van je optredens op de Waalse radio. Hoe zou je Greenpeace beschrijven tijdens je programma?

Als ik een uitzending voorbereid, heb ik ofwel een vrij negatief of een positief vooroordeel over het onderwerp. Over Greenpeace is mijn vooroordeel positief! Maar het is niet grappig om iemand te bewieroken, ik maak mijn punt liever op een absurde manier, door net het tegenovergestelde te verkondigen. Ik zou dus eindeloos kunnen hameren op het feit dat Greenpeace een grote vervuiler is. Of ik kan zeggen: “Tof, Greenpeace staat aan mijn kant. Dan ben ik gerust, want ik ben zelf een grote vervuiler!”

 Je leende een tijdje geleden je stem voor “Le Pôle Nord”, een Franstalig audio-boek over twee kinderen die naar de Noordpool trekken. Ligt het lot van de Noordpool je nauw aan het hart?

Eerst en vooral wil ik zeggen dat ik het fantastisch vond aan dat project te werken, samen met Greenpeace! En ja, het lot van de Noordpool ligt me nauw aan het hart, net als alle andere milieuproblemen trouwens. Je kunt het als fatsoenlijk mens toch niet normaal vinden dat er olie in zee terechtkomt of dat het pakijs smelt? Ik denk dat zelfs de baas van Total gechoqueerd zou zijn als hij zou zien hoe zijn olie zich op de stranden verspreidt. Ik kan mij het omgekeerde niet voorstellen. De Noordpool is van ons allemaal. Maar dat is niet concreet genoeg voor de mensen. Het is de taak van organisaties als Greenpeace om uit te leggen wat het verband is tussen ‘ons’ en het smelten van het pakijs.

Welke andere campagnes van Greenpeace spreken je aan?

Voor mij is alles even belangrijk, alles is met elkaar verbonden: door de ontbossing versnelt de klimaatverandering; afval (zoals plastic zakken) komt in zee terecht en verpest er het leven; door de opwarming van de aarde smelt het ijs in de Noordelijke IJszee nog sneller... Greenpeace moet dus op alle fronten optreden en dat doen jullie al heel lang. Ik heb vertrouwen in Greenpeace. Ik vind dat de organisatie wordt geleid als een bedrijf, maar in de goede zin van het woord!

Als je met een toverstokje iets kon doen voor een beter milieu in België, wat zou je dan kiezen?

Ik zou al de overlast aanpakken die voortkomt uit de files, de wegen, de auto’s. Kortom, ik zou iedereen van de ene plek naar de andere ‘teleporteren’, maar zonder auto. En indien auto’s onontbeerlijk zijn, moeten die op elektriciteit rijden en heel klein zijn!

Een laatste vraag: wat verwacht je van de klimaattop in Parijs, eind dit jaar?

Ik hoop dat er een gemeenschappelijk belang zal zijn, want er staat enorm veel op het spel. Maar ik vrees dat veel armere landen niet bereid zullen zijn iets te doen indien de rijkere landen niet de eerste stap zetten…en omgekeerd. Ik kan dat begrijpen, maar als ze erin slagen hun economische belangen te overstijgen, kan deze bijeenkomst werkelijk van historisch belang zijn. Ik woon een groot deel van de tijd in Frankrijk en ik voel goed dat de voorbereidingen al volop bezig zijn. Iedereen lijkt druk in de weer. Maar zal dat de wereld veranderen?