"Mijn huis, mijn ecologisch paradijs"

Foto Laurent Saublens

Dimitre Collard heeft één advies voor al wie "duurzaam" wil bouwen of verbouwen: verlaat de platgetreden paden en steek zelf ook de handen uit de mouwen...

Je bent consultant in ecologisch bouwen. Waaruit bestaat je werk?

Ik werk in een winkel in Waver die natuurlijke bouwmaterialen verkoopt. Onze klanten zijn mensen die hun huis renoveren en willen werken met milieuvriendelijk materiaal. Mijn werk bestaat erin om hen advies te geven bij hun inspanningen.

Dimitri Collard

Naam:

Dimitri Collard

Leeftijd:

37 jaar

Beroep

Consultant ecologisch bouwen

Wat moeten we verstaan onder ‘natuurlijk materiaal’?

De meeste materialen die worden gebruikt in de bouwsector zijn synthetisch. Nochtans kent natuurlijk materiaal heel wat gunstige eigenschappen. Denk maar aan adobe, dat in tegenstelling tot klassieke baksteen het vocht vasthoudt en regelt. Verder heb je ook hout, kalk, klei, … Al die materialen zijn zomaar in de natuur rondom ons te vinden.

Hoe ben je ertoe gekomen om dit beroep uit te oefenen?

Ik begon voor ingenieur te studeren aan de universiteit, maar ben na een tijdje van richting veranderd en heb afgestudeerd als geluidstechnicus. Ik heb enkele jaren in de showbusiness en voor de audiovisuele media gewerkt. Daarna was ik een paar jaar aan de slag bij Leefmilieu Brussel. Toen mijn vriendin Marie en ik beslisten om ons eigen huis te bouwen in natuurlijk materiaal, kwam ik in contact met de winkel in Waver. En daarna ben ik daar beginnen werken!

Is jullie eigen huis volledig opgetrokken uit natuurlijk materiaal?

Ja, we noemen het ons ‘dennenappelhuis’. Het ligt aan de ingang van een bos, in een paradijselijke omgeving. Marie en ik hebben gedurfde keuzes gemaakt bij de bouw van ons huis. Daar zijn we ook voor beloond; we ontvingen de Belgische Energie- en Milieuprijs, die hulde brengt aan burgers die een positieve bijdrage leveren voor het milieu. Het dennenappelhuis vormt een ideale leefomgeving voor onze kinderen. En het dient ook als inspiratiebron voor andere mensen die op bezoek komen.

Er is in de bouw steeds meer vraag naar natuurlijke materialen

Kun je een voorbeeldje geven van zo’n gedurfde keuze?

‘s Winters verwarmen we ons water voor de badkamer op originele en doeltreffende wijze: met een koperen spiraalvormige buis die boven de kachel is geplaatst. Het werkt beter dan we hadden gedacht!

Waarom bouwen met natuurlijk materiaal?

Allereerst kies je zo voor meer levenskwaliteit en een betere gezondheid. De lucht die je inademt in een huis van natuurlijk materiaal is gewoon anders. Het gevoel valt moeilijk te beschrijven. Ten tweede doe je zoiets ook uit milieubewustzijn. Natuurlijk materiaal dat achteraf weer in het milieu terechtkomt, veroorzaakt geen enkele vervuiling.

Is de Belg al gewonnen voor deze manier van bouwen?

Ja, steeds meer, ook al maakt het natuurlijk materiaal op dit moment nog altijd maar 5% van alle verkochte bouwmateriaal uit. Hoewel de eigenschappen van natuurlijk bouwmateriaal ruim worden erkend, bestaat er een sterke lobby voor synthetisch materiaal. Er is ook een gebrek aan informatie bij de vaklui uit de bouwsector, die bijvoorbeeld glaswol blijven gebruiken om te isoleren, ook al vormt houtwol een alternatief zonder gezondheidsrisico’s. Maar geleidelijk aan begint er iets te veranderen. Er komt steeds meer vraag naar natuurlijk materiaal.

Heb je nog een tip voor de lezers van G.mag met bouw- of renovatieplannen?

Werk met vakmensen met een ecologische instelling en die de technieken onder de knie hebben. Aarzel niet om de platgetreden paden te verlaten. Steek de handen ook zelf uit de mouwen om de kosten te beperken en bereken je budget ten slotte niet te krap, maar voorzie een beetje reserve!