Tieners zijn supergemotiveerd!

In juli namen jongeren van 16 tot 18 jaar deel aan een allereerste zomerkamp van Greenpeace. Onze collega Tobias Pans was erbij.

Tobias, kun je jezelf kort even voorstellen?

Ik ben leerkracht in het bijzonder onderwijs en daarnaast werk ik één dag per week voor Greenpeace, als freelancer. Sinds de maand mei had ik de taak om de zomerstages van de eerste twee weken van juli voor te bereiden.

Een zomerkamp met Greenpeace, is dat iets nieuw?

Ja, vorig jaar hielden we een enquête bij onze sympathisanten om hun mening te kennen over de projecten die Greenpeace zou moeten opzetten. En daar bleek het organiseren van stages voor jongeren de meeste stemmen te halen, vóór twee

andere projecten: het maken van een app om gezonde voeding te promoten en het plaatsen van zonnepanelen op de daken van een school. Vervolgens hebben we een geldinzameling gehouden om het project te financieren. En op die manier konden in totaal 40 jongeren deelnemen aan onze stages in Virton.

Wat was het doel van die stages?

Het was vooral de bedoeling om de jongeren middelen te geven om zelf aan verandering te werken maar ook om samen met anderen ideeën te ontwikkelen die goed zijn voor het milieu en die rekening houden met de waarden van Greenpeace.

Een groot aantal onder hen kwam uit dezelfde regio of zal elkaar in september terugzien aan de universiteit. Dat zijn optimale omstandigheden om aan te sluiten bij een lokale groep of er zelf een op te richten.

De wereld van vandaag heeft nood aan jongeren met een kritische geest

Wat hebben jullie daar gedaan?

De hele week hebben de jongeren deelgenomen aan workshops over communicatie, actie, strategie, besluitvorming, … Met al die bagage in de hand hebben ze daarna op vrijdag, de laatste dag van de stage, hun eigen actie georganiseerd. Ze hadden ervoor gekozen om de omwonenden te informeren over de noodzaak van minder vlees eten. Ze maakten vegetarische gerechten klaar en lieten de plaatselijke bewoners daarvan proeven. Op die manier wilden de stagiairs meer mensen erop wijzen dat de overconsumptie van vlees negatieve gevolgen heeft voor het milieu.

Is de problematiek van de (over)consumptie van vlees al bekend bij jongeren?

Ja, de meesten zijn zich bewust van de milieuproblemen die onder andere het gevolg zijn van de intensieve veeteelt. Ze stonden heel open voor de boodschap van Greenpeace en wilden tijdens de stage kennismaken met de vegetarische keuken.

Vind jij het belangrijk dat Greenpeace jongeren sensibiliseert voor milieubescherming?

Ja, natuurlijk! De jongeren zijn de burgers en de politici van morgen. Zij zullen ervoor moeten zorgen dat de aarde blijft draaien. Het is belangrijk om met hen in gesprek te gaan. Als er dus een groep is die we moeten sensibiliseren, dan zijn het volgens mij de jongeren.

Wat onthoud je van die twee weken stage?

Gedurende vijf dagen jongeren bijeenbrengen die supergemotiveerd zijn en die de wereld willen veranderen, is een kans die je niet alle dagen krijgt. Ik zou het graag opnieuw doen.