Greenpeace heeft routes van illegaal hout in het Braziliaans Amazonewoud in kaart gebracht. Ons land is een draaischijf voor de handel in Braziliaans Amazonehout, en Belgische importeurs kopen nog altijd hout van zagerijen die illegaal gekapt hout verwerken. We willen dat de importeurs en de Belgische overheid de bepalingen van de Europese houtwet respecteren.

In mei publiceerde Greenpeace een rapport (over de illegale houtkap in het Braziliaanse Amazonewoud, waaruit bleek dat het witwassen van illegaal hout er schering en inslag is. België, dat binnen de Europese Unie de tweede grootste invoerder van Braziliaans Amazonehout is, ligt daar duidelijk niet wakker van.

Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat er in het Braziliaanse Amazonegebied nog altijd hout wordt gekapt zonder vergunning, dat daarna wordt witgewassen met behulp van officiële documenten. En Belgische bedrijven bevoorraden zich bij zagerijen die dit illegale hout verhandelen.Draaischijf

Ons land vervult de rol van draaischijf: regelmatig belandt illegaal hout via de haven van Antwerpen bij Belgische of Europese ondernemingen. Volgens de houtverordening van de Europese Unie zijn de marktspelers van de EU verplicht om een zorgvuldigheidssysteem (due diligence) te hanteren om uit te sluiten dat ze illegaal hout op de markt brengen.

In België gebeurt dat duidelijk nog niet naar behoren. De wet voor uitvoering van de Europese houtverordening is nochtans gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad: waar wacht de Belgische overheid op om in te grijpen?

Zonder vergunning

In ons nieuwe rapport leggen we het traject bloot dat het hout aflegt, van de plaatsen in het Amazonewoud waar het op illegale wijze wordt gekapt tot in de zagerijen waar het wordt gelost. Tussen 29 augustus en 12 september werden twee vrachtwagens gevolgd op het terrein, in de streek van Santarém. Onze Braziliaanse collega’s stelden vast dat de vrachtwagens overdag rondreden tussen afgelegen federale bosgebieden, waar zonder enige vergunning hout wordt gekapt. Dezelfde vrachtwagens reden vervolgens – ‘s nachts, om controles te vermijden – af en aan naar zagerijen in de havenstad Santarém, het centrum van de houtindustrie in de deelstaat Pará.

Een van de drie geïdentificeerde zagerijen is Rainbow Trading, dat al 12 keer voor illegale praktijken werd bestraft door het Braziliaanse milieuagentschap IBAMA. Volgens het officiële controlesysteem in Pará is dit bedrijf actief in 5 gebieden waarvoor legale kapvergunningen gelden. Maar uit  satellietbeelden blijkt dat in 4 van de 5 helemaal geen bosontginning te zien is. Waarschijnlijk zijn de documenten van de kapvergunning gebruikt om hout wit te wassen dat elders op illegale wijze is gekapt.

En toch vindt de productie van Rainbow Trading nog altijd haar weg naar de Europese markt, en zelfs naar ons land, want 6 Belgische bedrijven – Lemahieu, Omniplex, Lagae, Debeuckelaere, De Groote en Vandecasteele Houtimport – hebben nog tussen januari en augustus 2014 via de Antwerpse handelaar Leary Forest Products hout gekocht dat afkomstig is van Rainbow Trading. De bedrijven zijn blijkbaar vergeten dat officiële documenten die zogenaamd bewijzen dat het hout uit het Amazonewoud op legale wijze is gekapt, niet volstaan.

Geloofwaardige bewijzen

Hout uit het Braziliaanse Amazonewoud moet worden beschouwd als hout met een hoog risico en de invoer ervan moet worden stopgezet zolang er geen geloofwaardige bewijzen zijn dat het op legale wijze is gekapt. Bovendien moeten bedrijven ook aantonen dat het hout niet bijdraagt aan ontbossing of verlies van biodiversiteit, en geen enkele negatieve impact heeft op sociaal vlak.

Als België af wil van zijn reputatie als draaischijf voor illegaal hout, moet ons land onmiddellijk de controle verscherpen en erop toezien dat de bepalingen van de Europese Houtverordening strikt worden toegepast.

Help ons een eind maken aan het witwassen van illegaal gekapt hout!