Steenkool en koraal gaan niet samen. Het Groot Barrièrerif in Australië blijft in gevaar zolang de plannen voor steenkoolmijnen blijven bestaan. De Commissie voor het Werelderfgoed van Unesco heeft bevestigd dat de toekomst van het Groot Barrièrerif op het spel staat. Ze zal het rif dan ook nauwlettend in de gaten houden in afwachting van concrete maatregelen door de Australische regering. Die krijgt 18 maanden om actie te ondernemen voor bescherming van het rif.

Desastreuze steenkoolprojecten

De afgelopen weken hebben 184.000 mensen wereldwijd de Greenpeace petitie getekend om Unesco te vragen het Groot Barrièrerif te beschermen. Deze handtekeningen uit 200 landen werden overhandigd aan professor Maria Böhmer, voorzitster van de Unesco Commissie voor Werelderfgoed. Unesco heeft nu bevestigd dat de slechte staat van het Australische rif voornamelijk het gevolg is van de klimaatverandering en industriële ontwikkeling van de kustgebieden.

Het plan dat de Australische regering aan Unesco overhandigde, is ontoereikend om het rif uit de gevarenzone te halen. Het laat de bouw van enorme steenkoolmijnen toe, met de daaraan gekoppelde uitbreiding van havens in het beschermde gebied rond het Groot Barrièrerif. De Australische regering neemt ook onvoldoende maatregelen om klimaatverandering aan te pakken – de grootste bedreiging van het rif. Sterker nog, de verbranding van steenkool uit de geplande mega-mijnen zorgt voor enorme CO2-uitstoot en draagt dus direct bij aan de verergering van het klimaatprobleem.

Internationale oproep om het rif te redden

Wetenschappers hebben recent bevestigd dat de uitbreiding van steenkoolmijnen niet te verenigen valt met een gezond koraalrif. Ook de bevolking wil het Groot Barrièrerif behouden: 85% van de Australiërs verkiest een gezond rif boven steenkool.

Greenpeace vraagt investeerders om deze belangrijke uitspraak van Unesco serieus te nemen, en net als 11 internationale financiële instanties niet te investeren in de voorgestelde steenkoolmijnen en havenuitbreiding. Investeringen in steenkool bij het Groot Barrièrerif zorgen voor de vernietiging van het grootste koraalrif ter wereld. En dat terwijl de steenkoolindustrie wereldwijd achteruit gaat. Steenkoolmijnen zijn een fenomeen uit het verleden – de toekomst van het Groot Barrièrerif ligt in toerisme, wetenschap en visserij.

Wereldwijd kanten miljoenen liefhebbers van het Groot Barrièrerif zich tegen elke steun voor de vernietigende steenkoolindustrie. De afgelopen 30 jaar is al de helft van het koraal in het Groot Barrièrerif verdwenen. De enige manier om de rest van het rif te redden, is door nieuwe steenkoolmijnen en de uitbreiding van havens te stoppen. Laten we samen blijven vechten om de financiering van de nieuwe mijnen tegen te houden!