Het lijkt al een eeuwigheid geleden sinds ik bij de Munduruku in het hart van het Amazonewoud was om hen te steunen in hun strijd tegen de bouw van waterkrachtcentrales op de Tapajós en haar bijrivieren. Die dammen zouden de rivier en het bos - essentieel voor het overleven van de Munduruku - vernietigen.

Eerste overwinning voor Munduruku

Dankzij jullie massale steun en de ruchtbaarheid die we samen gaven aan hun verhaal haalden we in augustus een eerste slag thuis: het Braziliaanse milieuagentschap weigerde een vergunning te geven voor de bouw van de São Luis do Tapajós stuwdam, de grootste van de geplande krachtcentrales in het Tapajósbekken.

Maar de Braziliaanse regering heeft haar plannen helaas nog niet begraven. De Munduruku zullen pas op hun twee oren kunnen slapen als hun land ook officieel erkend wordt door de overheid. De Braziliaanse grondwet geeft ze daar recht op, maar hoewel ze hun dossier al een hele tijd geleden hebben ingediend, blijft het wachten op een beslissing van de overheid.

Duidelijke boodschap aan de Braziliaanse overheid

Vorige maand gingen wij alvast op bezoek bij de Braziliaanse ambassade in Brussel. We wezen er onder meer op de noodzaak om de rechten van inheemse volkeren te respecteren. Onze collega’s in verschillende andere landen deden hetzelfde, zodat onze boodschap duidelijk aankwam bij de Braziliaanse minister van Justitie, die bevoegd is voor het dossier van de Munduruku.

In tussentijd bleef het aantal handtekeningen op onze petitie stijgen: in totaal steunen al 1,3 miljoen mensen de strijd van de Munduruku. Op 29 november - de dag na de deadline voor de beslissing - gingen de Munduruku op bezoek bij de minister in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia en plantten ze symbolisch hun speren in de grond om het verstrijken van de deadline te markeren. Dankzij jullie steun stonden ze daar niet alleen!

Het dossier van de Munduruku dreigt nog meer vertraging op te lopen door het gebrek aan capaciteit bij de bevoegde overheidsdienst. Dat ze geduld moeten oefenen, was de boodschap die ze gisteren van het ministerie te horen kregen, want er zijn nog vele wachtenden voor hen. We hopen dat de minister dan toch minstens snel meer capaciteit gaat voorzien om zulke dossiers te behandelen!

Blijf ons zeker volgen als je wil weten hoe de strijd van de Munduruku verder verloopt en blijf de petitie tekenen en verspreiden!