Sinds vanochtend blokkeren actievoerders de toegangen tot een Zweedse fabriek die houtpulp levert aan Essity, producent van bekende zakdoek- en toiletpapiermerken als Tempo en Lotus. Een van hen is onze collega Jeroen Verhoeven. 

Het is nog donker als we toekomen. Hier, in deze fabriek van SCA in het noorden van Zweden, wordt pulp gemaakt van waardevol boreaal woud. Woud dat de habitat vormt van dieren en vogels, waarvan één derde tot de helft bedreigd is.

Ook de Sami, de inheemse bewoners, zijn voor hun traditionele leefwijze afhankelijk van wat er overblijft aan intacte bossen in Zweden. Ze laten er in de winter hun rendieren grazen van de korstmossen.

Van de pulp maakt de industrie zakdoekjes en toiletpapier. Deze fabriek levert maar liefst 35% van alle pulp die Essity aankoopt.

Bouwbedrijven zijn volop aan de slag op de site. De fabriek moet dubbel zo groot worden, om elk jaar 450 miljoen (!) kubieke meter bomen in houtpulp te veranderen.

Voor deze actie hebben we een grote container geplaatst over de toegangsweg naar de fabriek, om te verhinderen dat vrachtwagens hout aanleveren. Ook de treinsporen naar de fabriek worden geblokkeerd, net als de weg om de houtpulp weer af te voeren.

We zijn vastbesloten om hier zolang mogelijk te blijven. We willen Essity en SCA zover krijgen dat ze de intacte delen van het boreaal woud ongemoeid laten.

Zweden roept bij heel wat mensen een beeld op van uitgestrekte, ongerepte natuur en van goed natuurbeheer. Het is een imago dat de Zweedse industrie wil beschermen, want het is geld waard. Helaas blijft er van echte natuur niet zo veel meer over.

Hout in Zweden wordt ook wel het “groene goud” genoemd. Wat olie is voor olieproducerende landen, is hout voor Zweden: big business. Kritiek op de houtindustrie wordt niet geduld, zoveel is zeker.

Veel van het waardevolle woud werd al omgezet in plantages, een doodse monocultuur waarin niet veel overblijft van het oorspronkelijke en rijke leven. Bovendien zijn de draaidennen die worden geplant een soort die afkomstig is van een hele andere omgeving, die het natuurlijke evenwicht nog meer bedreigen.

Het kan ook anders. Essity zou meer gerecycleerd papier kunnen gebruiken voor de productie van zakdoeken en toiletpapier. Vreemd genoeg maken sommige merken van Essity er een punt van dat niet te doen. Daarnaast kan Essity ervoor kiezen om géén papierpulp te kopen van bedrijven die de nog intacte delen van het boreale woud vernielen.

Al 200.000 mensen hebben onze petitie getekend. En jij?