Greenpeace-activisten voeren op dit moment actie in de Wetstraat, pal voor het kabinet van federaal minister voor Leefmilieu Marie-Christine Marghem. Ze klagen er het lakse beleid op het vlak van illegale houthandel aan en eisen dat de minister een actieplan opstelt om te garanderen dat de Europese houtwet wordt nageleefd.

Deze ochtend werd de Wetstraat 51 omgedoopt tot een "zone met illegaal hout", waarin Greenpeace-activisten een terras aanlegden met verdacht hout uit het Amazonegebied. Signalisatieborden waarschuwden de automobilisten vanop 150 meter afstand en aan het kabinet werd een groot spandoek ontvouwd met de tekst "Ceci n’est pas du bois illégal" ("Dit is geen illegaal hout"), een verwijzing naar het beroemde werk "La Trahison des images" van René Magritte.

Met deze actie wil Greenpeace de gebrekkige uitvoering van de Europese houtwet in België aan de kaak stellen. Deze wet, die in werking is getreden op 3 maart 2013, stelt strenge zorgvuldigheidseisen aan houtimporteurs en verplicht hen de nodige maatregelen te nemen om te vermijden dat ze illegaal hout op de markt brengen. Het is aan de lidstaten om hierop toe te zien en sancties op te leggen in het geval van een overtreding. De voorbije twee jaar werden slechts drie Belgische ondernemingen gecontroleerd.

De laksheid van het beleid in België is werkelijk surreëel: het hout waarmee de Greenpeace-activisten een terras bouwen in de Wetstraat is afkomstig van de Braziliaanse zagerij Rainbow Trading. Baanbrekend onderzoek met GPS-bakens in augustus en september 2014 bewees dat dit bedrijf betrokken is bij de illegale houthandel in het Amazonegebied. Verschillende houtladingen uit deze zagerij kwamen tussen oktober en december aan in de Antwerpse haven. Minstens een deel ervan werd even vastgehouden door de FOD Leefmilieu en vervolgens opnieuw vrijgegeven en op de markt gebracht, ondanks de twijfelachtige oorsprong.

Greenpeace heeft recent ingevoerd hout van Rainbow Trading teruggevonden en het werk van de minister gedaan door het hout van de markt te halen. Marie-Christine Marghem staat toe dat Belgische bedrijven hout van een zagerij die tot aan haar nek in de illegaliteit zit ongestraft op de markt brengen. "Dit is geen illegaal hout" voor haar. Wij hebben haar deze ochtend een terras van het verdachte hout geschonken. Hiermee willen we haar meteen ook herinneren aan haar plicht om de Europese houtwet toe te passen. Greenpeace heeft de bevoegde autoriteit, de FOD Leefmilieu, de voorbije twee jaar nochtans meermaals op de hoogte gebracht, maar er werd niet één sanctie opgelegd. Het geval van Rainbow Trading is slechts het topje van de ijsberg: België blijft een draaischijf voor illegaal hout.

Minister Marghem heeft eerder toegegeven dat de toepassing van de Europese houtwet in ons land doeltreffender kan. Wij dringen erop aan dat ze werk maakt van een actieplan dat een strikte toepassing van de wet garandeert zodat ons land een effectieve bijdrage levert aan de strijd tegen de illegale houthandel.