Bunny McDiarmid, directeur van Greenpeace International, is momenteel in het Braziliaanse Amazonewoud. Ze steunt er de inheemse Munduruku in hun strijd tegen de bouw van een megadam op hun grondgebied.

Bunny bezocht deze week de Munduruku, net op het moment dat de internationale campagne tegen de bouw van een megadam in São Luis do Tapajós meer dan 1 miljoen handtekeningen van over de hele wereld bereikt. Dit waterkrachtproject zou de bestaansmiddelen van de Munduruku vernietigen en leiden tot de aanleg van een stuwmeer zo groot als New York City (729 km²), maar dan midden in het Amazonewoud.

"De Tapajós-dam zal alles vernietigen"

"Niemand beschermt het bassin van de Tapajós-rivier beter dan de inheemse Munduruku", zegt Bunny. "Zij wonen al eeuwen in harmonie met het regenwoud, maar stuwdam vormt een bedreiging voor hun levenswijze, de Tapajós en het Amazonewoud. Enkele maanden geleden waren maar weinig mensen in de wereld op de hoogte van de strijd die de Munduruku voeren. Vandaag kunnen ze op de enorme steun rekenen van meer dan één miljoen mensen uit de hele wereld."

Maria Niceia Akay Munduruku, een van de belangrijkste vrouwelijke leiders van de Munduruku, bevestigt de bedreiging: "De rivier is ons bloed. Niet alleen mijn bloed, maar dat van ons allen. De rivier wil in leven blijven. Deze dam vormt een bedreiging voor alles en iedereen, niet alleen voor de inheemse bevolking. De dieren - de vogels, vissen of schildpadden - worden eveneens het slachtoffer. Ze weten niet welke dodelijke bedreiging er op hun afkomt. De dam zal alles vernietigen: de rivier, de vissen en het woud. Daarom verzetten wij, de Munduruku, ons tegen de bouw ervan."

Hernieuwbare energie biedt oplossingen

Tijdens haar bezoek aan de caciques (opperhoofden) vloog Bunny ook boven het hart van het Amazonegebied. Zo was ze getuige van hoe de nabijgelegen dammen voor vernietiging zorgen. Ze vervoegde ook het team dat momenteel werkt aan de afbakening van het grondgebied van de Munduruku in de inheemse regio Sawré Muybu.

Het zelf afbakenen van hun traditionele grondgebied is slechts één van de projecten die de Munduruku in samenwerking met Greenpeace uitvoeren in het Sawré Muybu-gebied. Ze organiseren ook workshops samen om lampen en ovens op zonne-energie te maken. Er worden bovendien ook zonnepanelen geplaatst in de gemeenschapscentra van twee dorpen om te tonen hoe hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie, oplossingen kunnen bieden.

Bovenop de verdediging van de rechten van de Munduruku om hun grondgebied te beschermen tegen de São Luiz do Tapajós-dam, vraagt Greenpeace ook aan multinationals, die technologie voor de bouw van de dam zouden kunnen leveren, om zich openlijk uit te spreken tegen het project. Bedrijven zoals Siemens, die betrokken waren bij het vernietigende bouwproject van de Belo Monte-dam, moeten de impact van deze nieuwe dam op het milieu, de maatschappij en de rechten van de mens erkennen en weigeren om hieraan mee te werken.

Teken de petitie