Bijna 1 miljoen hectare regenwoud dreigt zijn beschermde status te verliezen als de regering van de Braziliaanse president Temer haar voorstel voor het Congres brengt.

Het was al langer duidelijk dat de nieuwe regering de machtige lobby van de industriële landbouwsector wil volgen. De ruralistas, zoals ze in Brazilië genoemd worden, domineren ook het Congres, wat het risico om cruciale delen van het Amazonewoud voorgoed te verliezen behoorlijk acuut maakt.

De geviseerde beschermde gebieden liggen in de staat Amazonas (zie kaart) en vormen een cruciale barrière tegen oprukkende ontbossing. Hun beschermde status opheffen zou het licht op groen zetten voor landrovers die illegale activiteiten beogen.

Het zal ook moeilijker worden om de industrialisering van de Amazone tegen te houden. De kap van deze nu nog behoorlijke intacte gebieden zou bovendien de zorgwekkende trend van stijgende ontbossing in het Amazonewoud versterken. In de periode 2012–2015 schoot de boskap in het Braziliaanse deel omhoog met 75%.

De bescherming van de laatste grote oerbossen op aarde is cruciaal als we de opwarming van onze planeet willen beperken tot 1.5°C, zoals in 2015 afgesproken op de VN-klimaattop in Parijs.