Na onze oproep van vorige week aan de palmoliegebruikers onder onze bedrijven om dringend initiatief te nemen om de ontbossing te stoppen, is er deze week opbeurend nieuws uit Indonesië. We publiceerden net een rapport dat de vooruitgang van papiergigant en voormalig campagnedoelwit Asia Pulp & Paper (APP) beschrijft met de implementatie van zijn nulontbossingsbeleid.

Dat rapport toont aan dat APP het helemaal niet slecht doet. Collega Bustar Maitar legt in detail uit waar de vooruitgang het grootst is, en waar er nog werk aan de winkel is. Het is ongeveer negen maanden geleden dat APP de boskap afzweerde om zijn papierfabrieken te spijzen en alle overblijvende bossen en veengronden binnen de concessies waarvan het materiaal koopt te beschermen.

Het bedrijf verbrak zulke engagementen eerder al en was in het verleden verantwoordelijk voor het sneuvelen van duizenden hectare bos op maandbasis. Ik wil dus zeker niet te vroeg victorie kraaien, maar APP lijkt het hoofdstuk van de valse beloften nu definitief te willen afsluiten.

Concurrent APRIL  – die andere grote Indonesische speler op de papiermarkt – is na APP’s vooruitgang nu de grootste bedreiging voor Indonesië’s bossen uit deze sector, en we raden bedrijven vooral aan om met APRIL geen zaken te doen tot ook zij bos- en veenvernietiging van het menu schrappen.

Maar u raadt het al: dit wil natuurlijk niet zeggen dat alles plots rozengeur en manenschijn is bij APP – bedrijven zoals Delhaize die hun contract opzegden omwille van APP’s bedenkelijke praktijken hanteren best nog steeds strikte voorwaarden vooraleer opnieuw met de papierfabrikant in zee te gaan, en moeten het bedrijf blijven vragen stellen over alle beloftes die het in februari deed.

Ik denk met plezier terug aan de periode waarin Delhaize ons enkele jaren geleden, tezamen met vele andere bedrijven, heel erg geholpen heeft om APP tot andere inzichten te brengen en honderdduizenden hectare bos van de kap te redden.

Daarom ben ik er ook van overtuigd dat België’s derde grootste supermarktketen dat met palmolie opnieuw kan. De eerste belangrijke stappen heeft Delhaize al gezet: er zijn publieke engagementen om ontbossing uit toevoerketens te weren en om alleen nog duurzame palmolie te gebruiken tegen eind 2015.  

Maar het sluitstuk ontbreekt: een eigen palmoliebeleid dat verder gaat dan bestaande duurzaamheidsinitiatieven, want die knippen de link met ontbossing helaas niet door. We vragen met andere woorden niet meer of niet minder dan dat Delhaize zijn eigen engagementen hard maakt.

Hoe sneller dat gebeurt, hoe beter. De bossen, die de thuis zijn van de met uitsterven bedreigde Sumatraanse tijger, verdwijnen nog steeds aan ijltempo voor de aanleg van palmolieplantages. Consumentenbedrijven die beloven hun klanten geen ontbossing meer te verkopen, moeten daar dringend werk van maken en dat ook luid en duidelijk zeggen, zodat de brokkenpiloten in de palmolie-industrie, zoals Wilmar , beseffen dat ze het roer moet omgooien.

Blijf ons zeker volgen als je ons wil helpen bedrijven een duwtje in de rug te geven om van ontbossingsvrije palmolie de regel te maken in plaats van de uitzondering.