“Nultolerantie voor illegaal hout”, zo staat te lezen in de duurzaamheidsverklaring van Asia Pulp & Paper (APP). Maar zoals we al vaak hebben aangetoond, zijn de statements van APP niet veel meer waard dan het papier waarop ze geschreven staan – papier dat we al zo vaak gelinkt hebben aan de vernietiging van de Indonesische bossen.

Vandaag publiceert Greenpeace het bewijsmateriaal dat aantoont dat ook dit statement uit de lucht gegrepen is. We onderzochten een jaar lang de systematische schending van de Indonesische wetgeving op de bescherming van ramin, een beschermde soort volgens de CITES-conventie.

Bekijk onze videosamenvatting

Ramin is een verzamelnaam voor een aantal licht gekleurde tropische boomsoorten die oorspronkelijk afkomstig zijn uit Zuidoost-Azië, vooral uit Indonesië en Maleisië. Het hout heeft een grote commerciële waarde en wordt gebruikt voor meubelen, speelgoed en meer decoratieve toepassingen zoals houten pennen, raamverduistering, friezen en kroonlijsten.

Ramin staat op de lijst van de bedreigde soorten en dat betekent dat het risico op uitsterven groot is. In Indonesië komt ramin onder andere voor in de veenwouden van Sumatra. Onze meest recente kaartanalyse bewijst dat er sinds 2001, toen de Indonesische ramin-wetgeving gestemd werd, minstens 180.000 hectare veenbos verdween in Sumatraanse concessies die aan APP gelinkt zijn. Dat is een gebied dat twee keer zo groot is als de stad New York. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat er nog maar een vierhonderdtal Sumatraanse tijgers overblijven in het wild.

Terreinbezoeken bij de grootste APP-fabriek in Indonesië wijzen op een behoorlijk aantal illegale ramin-stammen die daar gewoon lagen te wachten om verpulpt te worden, verborgen tussen de andere houtsoorten. Internationale experts in Duitsland bevestigden dat het wel degelijk om ramin gaat.

Bekijk het volledige resultaat van het onderzoek (in het Engels)

We hebben natuurlijk ook onderzocht waar APP’s pulp en papier naartoe gaat. Dat bracht ons bij enkele bekende merken, zoals Xerox en Danone. Net zoals de verpakking van Barbie vorig jaar, lieten we hun producten testen in een labo, waar vezels uit het regenwoud werden getraceerd. En dus kunnen deze bedrijven er niet zeker van zijn dat er geen illegaal hout verwerkt is in de materialen die ze gebruiken. Waar ze wel zeker van kunnen zijn, is dat hun toeleverancier APP de laatste stukken Sumatraans regenwoud verpulpt. Wij roepen hen dan ook op om in de voetsporen te treden van Mattel, Nestlé, Delhaize, Adidas en vele andere merken, en hun aankopen bij APP op te schorten.

Help ons hen te overtuigen (en doe mee aan onze cyberactie)

In Jakarta leverden onze collega’s al ons verzamelde bewijsmateriaal af bij de politie. Ze vragen de minister van Bosbouw en de CITES-autoriteiten om de handen in mekaar te slaan en onmiddellijk alle illegale ramin-stammen bij APP in beslag te laten nemen. Blijf ons zeker volgen als je wil weten hoe het afloopt.