Nadat Asia Pulp and Paper de afgelopen weken alweer enkele grote klanten was verloren, begint ook bij zijn investeerders de twijfel toe te slaan. Blijkbaar gedraagt APP zich niet alleen onverantwoordelijk in het Indonesische regenwoud maar ook op de financiële markten.

In de vroege jaren 2000 had het bedrijf zo om en bij de 14 miljard dollar schulden – niet bepaald een gunstige situatie voor wie er zijn geld in belegd had. Na een schuldherschikking in 2009 staat APP nog steeds zo'n slordige 4,2 miljard dollar in het rood.

Een bekende Amerikaanse belegger sprak eerder dit jaar al van de "slechtste investering ooit". Collega Calvin Quek geeft in zijn blog meer uitleg bij dit statement en bij de belangrijke bedenkingen die een gewezen topman van HSBC heeft bij APP.

Naar aanleiding van het ramin-rapport dat we in maart publiceerden, gingen ook in Noorwegen de alarmbellen rinkelen. Eerst en vooral haalde Skagen Funds de APP-fabriek Indah Kiat (zie foto), waar de illegale raminstammen werden aangetroffen, uit één van zijn portfolio's.

APP is met andere woorden een toxische belegging, en dat schijnt nu eindelijk ook doorgedrongen te zijn bij het Noorse pensioenfonds, dat investeringen had in Indah Kiat. De laatste berichten geven aan dat ook zij zich hebben teruggetrokken.

Maar over dit fonds is het laatste woord nog lang niet gezegd – de Noren hebben nog een heleboel dubieuze investeringen lopen , in bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de kap van tropisch regenwoud in verschillende landen. Een sterk staaltje contradictorisch overheidsbeleid, want intussen ondersteunt het Noorse klimaatfonds net de ontwikkeling van structuren en mechanismen om diezelfde bossen te beschermen.

Dat doet Noorwegen ook in Indonesië, maar als groot donorland heeft het zijn volle gewicht nog niet gebruikt om ervoor te zorgen dat het beleid rond bossen en klimaat wordt bijgestuurd. Vooral het veelbesproken en veel te zwakke Indonesische moratorium op de toekenning van nieuwe concessies moet dringend worden versterkt.

Op de investeringsmarkt hopen we intussen dat vooral het Canadese Mackenzie Financial Investments gevolg geeft aan de oproep van onze Canadese collega's en ook de banden met APP verbreekt.

Blijf ons zeker volgen als je wil weten wat ons ramin-rapport allemaal in beweging zet.