Waarin jij je neus snuit, dat is jouw zaak natuurlijk. Maar wat Essity aanricht in het boreale woud, dat is ieders zaak. De Belg Merijn Ryckebusch ging onlangs met Greenpeace naar Zweden, en schrijft over zijn ervaring.

Bij het betreden van deze bossen, word ik me pas echt bewust van hun schoonheid. Het diepgroene in de naalden staat scherp in contrast met het vlammend geel uit het blad. De gemengde bossen waardoor we ons een weg banen, tonen een mooie schakering van kleuren. De herfst is hier al even ingezet.

Er is nog zo’n contrast dat we hier vaak tegenkomen: heuveltoppen vol woud met daarnaast een stoppelveld van stronken. De geur van pas gezaagd hout hangt in de lucht. De rupsbanden van zware machines hebben dikke moslagen uiteengereten. Overal liggen ontwortelde stronken, gebroken stammen en stapels takken. De lange, hoge dennen aan de rand lijken verbijsterd achter te blijven. Dit is dus wat een kaalslag inhoudt. Niet zo lang geleden was dit een weelderig bos met uit de kluiten gewassen bomen.

Langsheen de toegangsweg liggen de stammen netjes gestapeld op diameter. De vriendelijke bediener van een sorteerkraan laat ons vlot passeren wanneer we naderen. Ik vraag me af hoe hij zou reageren als hij wist voor wie hij zonet aan de kant ging.

Mijn naam is Merijn en ik ben naar de Zweedse bossen getrokken om het samen met een groep activisten op te nemen voor de boreale bossen. Ik ben er de Belg tussen de Noormannen maar vrees niet, het zijn wij niet die hier plunderen.

Houtkapbedrijven in opdracht van Essity, de tweede grootste producent van zakdoekjes en toiletpapier, halen de stammen hier weg. Je kent dit bedrijf misschien beter van merknamen als Tempo, Tork of Lotus. Zijn leveranciers kappen ecologisch waardevolle bossen (zogenaamde critical forest landscapes) in Zweden, Finland en Rusland om er houtpulp van te maken.

Het boreale woud is essentieel voor de biodiversiteit, en tal van bedreigde diersoorten hebben dit ecosysteem nodig om te kunnen overleven. Verrassend genoeg is minder dan 5 procent van de Zweedse bossen formeel beschermd tegen industriële ontginning. Dat moet veranderen.

Ik hoop dat onze getuigenis meer consumenten van dit probleem bewust zal maken. Misschien kiezen ze dan sneller voor een alternatief, zoals zakdoekjes gemaakt uit 100% gerecycleerd papier. Maar ik hoop vooral dat Essity zich engageert om zijn productielijn van boreaal hout te zuiveren. Daar wil ik me voor inzetten.

- Wil je ook helpen om Essity te overtuigen geen boreale bossen weg te vegen?

Teken onze petitie!