De reputatie van Asia Pulp and Paper (APP) wankelt al een tijdje, en krijgt nu nog een extra deuk. Steeds meer bedrijven snijden hun banden met de Indonesische papiergigant door. Ook Belgische bedrijven willen niet geassocieerd worden met de grootschalige vernietiging van Indonesisch bos en veengebied die APP nog steeds veroorzaakt. Greenpeace bond de kat de bel aan.

We ontdekten dat Food Lion, een van de supermarktketens van Delhaize in de VS, toiletpapier van APP in de rekken had. Daarop keerde Delhaize prompt zijn hele toevoerketen binnenste buiten, bestudeerde het APP-dossier grondig en besloot dat APP niet paste in het beleid van de groep om ontbossing zoveel mogelijk te weren uit zijn toevoerketens.

Cartamundi uit Turnhout, de grootste speelkaartenproducent ter wereld, ondernam gelijkaardige stappen en kwam tot dezelfde conclusie: APP zal eerst schoon schip moeten maken voor het nog in aanmerking komt als leverancier van de wereldwijd vertakte groep.

Ook in onze buurlanden tuinen bedrijven hoe langer hoe minder in de misleidende publiciteit van APP. ING stopte zijn financiële dienstverlening aan APP en de Duitse koffiegigant Tchibo houdt het ook voor bekeken en wil geen vernietigd regenwoud meer in zijn verpakking. Als klap op de vuurpijl oordeelde de Nederlandse Reclame Code Commissie dat de TV-spotjes en advertenties van APP misleidend zijn en niet meer uitgezonden of gepubliceerd mogen worden.

APP als risico voor een merk

Aan de andere kant van de wereld willen supermarktketens in Australië en Nieuw-Zeeland ook niet langer geassocieerd worden met ontbossing. En Hasbro volgt het voorbeeld van Mattel en Lego, met een nieuw beleid dat controversiële leveranciers zoals APP de deur wijst.

Deze en andere bekende namen treden zo in de voetsporen van onder andere Carrefour, Adidas, Nestlé, Kraft, Unilever, Auchan en Metro Group. De lijst van bedrijven die APP beschouwen als een risico voor hun eigen merk wordt langer met de dag.

En APP? Daar doen ze nog steeds alsof hun neus bloedt. Recent stelde onze Tiger Eye Tour in Indonesië vast dat APP op Sumatra nog steeds regenwoud tot pulp vermaalt in zijn fabrieken. Het leefgebied van de Sumatraanse tijger moet eraan geloven, net als veen van meer dan drie meter diep, dat volgens de Indonesische wet eigenlijk beschermd moet worden. APP’s toeleveranciers zijn ook niet vies van een aangestoken bosbrand hier en daar, om meer grond vrij te maken voor plantages – ook dat is wettelijk verboden.

Indonesische president

De praktijken van APP lijken haaks te staan op wat de Indonesische president wil verwezenlijken. Die beloofde onlangs zich de rest van zijn ambtstermijn toe te leggen op de bescherming van het regenwoud. “Ik wil mijn kleindochter Almira niet hoeven uitleggen dat onze generatie de bossen en de mensen die erin wonen niet heeft kunnen redden”, zei hij onlangs tijdens een conferentie. “Ik wil haar niet hoeven vertellen dat tijgers, neushoorns en orang-oetans verdwenen zijn, zoals de dinosaurussen”.

Dat maakt het wel verontrustend dat Greenpeace-personeel gedeporteerd wordt uit Indonesië en dat ons kantoor in Jakarta nog steeds zwaar onder druk staat.

Hoe sterk moet Indonesiës internationale reputatie nog lijden onder de wanpraktijken van APP voor er iets verandert? Hoeveel contracten wil APP verliezen vooraleer het beseft dat de vernietiging van regenwoud voor wegwerpverpakkingen echt niet door de beugel kan? En hoe lang gaat het nog duren vooraleer APP in het voetspoor treedt van zusterbedrijf Golden Agri Resources en een progressief beleid ontwikkelt om het regenwoud te beschermen?

Door Delhaize en Cartamundi over de streep te trekken, hebben we in ieder geval bijgedragen aan de internationale druk op de beruchtste papierproducent van Indonesië.