Eindelijk is het zover! Een paar dagen geleden vertrokken enkele collega’s en ik vanuit Manaus naar Sawré Muybu, het gebied in het hart van het Braziliaanse Amazonewoud dat het inheemse Munduruku-volk dreigt te verliezen door de bouw van een waterkrachtcentrale. Daarvoor is een enorme stuwdam van 7,6 km lang nodig op de Tapajós-rivier waarlangs deze mensen al eeuwenlang wonen. Door die dam zou een deel van hun land overstromen en zouden ze hun gebied moeten verlaten.

Op weg naar Sawré Muybu

Daarom helpen wij hen om de bouw van de Tapajós-stuwdam tegen te houden. Als medecoördinator van onze internationale Amazonecampagne werk ik meestal voornamelijk achter de schermen. Dat maakt het nog intenser om hier als activist naartoe te mogen komen. Voor het kleine Munduruku-dorp is het ook een hele belevenis om zoveel vreemd volk over de vloer te krijgen – vooral voor de kinderen, die heel nieuwsgierig zijn en met ons willen spelen.

Ook jij kan de Munduruku helpen

Bekijk hier onze video.

Intact regenwoud

We hebben al met hen gevoetbald, maar we maakten ook de beelden waarmee we vandaag iedereen oproepen om de Munduruku te helpen hun land te beschermen. Ook dat was een heel bijzondere ervaring: het hele dorp en Munduruku uit de hele Tapajós-regio kwamen hier naartoe om het moment te vieren waarop we startten met het vastleggen van de grenzen van hun grondgebied.

Dat is belangrijk, om voor iedereen duidelijk te maken dat voor alle activiteiten in dit gebied de uitdrukkelijke toestemming van de Munduruku nodig is. Sawré Muybu is ‘slechts’ 178.000 hectare groot, maar het regenwoud is hier nog intact en vrijwel alleen via de rivier toegankelijk.

Territorium afbakenen

Omdat het bedreigd is willen de Munduruku dat de Braziliaanse overheid nu snel hun grondwettelijke rechten respecteert en hun territorium officieel erkent. Daardoor zou de bouw van de stuwdam ook meteen illegaal worden. Recent werden belangrijke stappen gezet in die richting, maar de nieuwe conservatieve regering van President Temer, die van plan lijkt de milieuwetgeving van zijn land te ontmantelen, kan dat weer allemaal snel ongedaan maken.

Om dat te voorkomen hangen wij nu alvast symbolisch de borden op die het gebied markeren als inheems territorium van de Munduruku – ze zien er bijna hetzelfde uit als de officiële borden die de overheid daarvoor gebruikt.

Menselijke keten

Ook jij kan de Munduruku helpen: door je naam online in te vullen, word jij een deel van de wereldwijde keten van mensen die het hart van het Amazonewoud beschermt.

En blijf mijn updates zeker volgen als je wil weten hoe het ons in het kamp vergaat en wat je nog meer kan doen.