Het houtkapbedrijf Resolute Forest Products zet zeer zwaar juridisch geschut in om activisme als crimineel feit te laten veroordelen. Zo hoopt Resolute zijn critici, waaronder Greenpeace, voorgoed het zwijgen op te leggen. We mogen dit niet laten gebeuren.  

In een nieuw rapport “Clearcutting Free Speech” leggen we bloot hoe het bedrijf te werk gaat en wat de gevolgen kunnen zijn voor onze en andere organisaties.

Voorgeschiedenis

In mei 2016 kregen enkele kantoren van Greenpeace in de VS en Canada een brief in de bus. Via de rechtbank eist Resolute maar liefst 200 miljoen euro wegens ‘racketeering’, ongeoorloofde zaken die doorgaans aan georganiseerde misdaad worden gelinkt.

Daarnaast loopt er sinds 2013 al een rechtszaak van Resolute tegen Greenpeace Canada en enkele personeelsleden, waarin het bedrijf 4,7 miljoen euro eist wegens “laster”. Ook andere organisaties zoals Rainforest Alliance zijn slachtoffer van deze legale tactiek.

Waaraan hebben we dit te danken? Greenpeace had de activiteiten van Resolute in de Canadese bossen aangeklaagd, en noemt het houtkapbedrijf een “bosvernietiger”.  

Meer info (in het Engels)

Gevaarlijk precedent

Dus in de plaats van aan duurzaam bosbeheer te doen, in gezonde bossen te investeren, en banen te creëren, probeert Resolute zijn critici zoals Greenpeace te intimideren met miljoenenclaims die onze vrije meningsuiting bedreigen.

Als het bedrijf wint in de rechtszaal, zal dat een erg gevaarlijk precedent scheppen: andere grote bedrijven kunnen dan dezelfde tactiek gebruiken om hun tegenstanders het zwijgen op te leggen.  

Greenpeace is een onafhankelijke milieuwaakhond, die zonder angst moet kunnen spreken. We verdedigen publieke belangen, dat is geen criminele activiteit. De stem van onze miljoenen aanhangers mag niet verstommen omdat een bedrijf zoals Resolute ongestoord intacte bossen wil kappen.

Boreale bossen

Deze bossen behoren tot het boreale woud, een enorm gebied van 16 miljoen km² dat zich uitstrekt van Canada over Scandinavië tot Rusland. Ze vormen een groene kroon rond de aarde.

In dit uniek ecosysteem van 750 miljard bomen ligt ook een reusachtige hoeveelheid koolstof ligt opgeslagen - meer zelfs dan in tropische bossen. Zo speelt het boreale woud een sleutelrol in de bescherming van het globale klimaatevenwicht.  

Helaas worden elk jaar tienduizenden vierkante kilometer van deze bossen versnipperd, gedegradeerd of verwoest. Eeuwenoude bomen eindigen als goedkope meubels, kartonnen bekertjes en toiletpapier.

De groeiende druk op het boreale woud heeft belangrijke gevolgen voor de biodiversiteit, het klimaat en de rechten van inheemse gemeenschappen, die hun vitale band met het bos dreigen te verliezen.

Grote uitgeverijen betrokken

Uit ons nieuw rapport blijkt dat grote, internationale uitgeverijen - waaronder Penguin Random House, HarperCollins, Simon & Schuster en Hachette - papier aankopen bij Resolute.

We verzoeken deze uitgeverijen om duurzamere oplossingen voor het woud aan te wenden, en Resolute te vragen om deze rechtszaken te stoppen - omdat ze duidelijk bedoeld zijn om critici het zwijgen op te leggen.

Wereld zonder Greenpeace?

Als Resolute zijn rechtszaken wint, zou dit niet alleen een wereld zonder Greenpeace betekenen, maar ook een wereld waarin de vrije meningsuiting voor rechtenorganisaties, individuen, artiesten, journalisten en uitgevers beknot wordt.

>> Vraag uitgeverijen om de boreale bossen én Greenpeace te helpen