Meer dan duizend mensen stuurden de voorbije dagen een bericht naar Carrefour, Colruyt en Delhaize. Ze willen dat hun favoriete supermarkt producten met ontbossingsvrije palmolie verkoopt. Colruyt is de eerste die zich uitspreekt, dankzij jullie. Een eerste stap in de goede richting, maar de uitdaging gaat door!

4 dagen na de lancering van de Tiger Challenge hebben meer dan duizend mensen aan Colruyt, Delhaize en Carrefour gevraagd om ontbossingsvrije palmolie te gebruiken. Ze willen dat hun favoriete supermarkten verder gaan dan de Rondetafel voor Duurzame Palmolie (RSPO) en een eigen nulontbossingsbeleid ontwikkelen. Alleen zo weten ze zeker dat de palmolie in hun producten niet ten koste is gegaan van bos en tijgerhabitat.

In totaal plaatsten meer dan 500 mensen een bericht op de Facebook-pagina van Delhaize. Nog eens zoveel deden dat bij Colruyt en bijna 200 mensen vroegen ontbossingsvrije palmolie aan Carrefour. De supermarktketens kunnen de stem van zoveel consumenten niet negeren, zou je denken…

Carrefour

En toch heeft Carrefour nog op geen enkele manier publiek gereageerd.

Delhaize

Delhaize liet wel van zich horen. Dinsdag plaatste ze een algemene Facebook-post die op geen enkele manier antwoordt op de vraag om palmolie afkomstig uit ontbossing te bannen. Je moet maar durven.



Colruyt


Colruyt reageerde maandag al, met een kort bericht dat ze het zouden opnemen.


Het bleef twee dagen stil, maar vandaag publiceerde Colruyt een verklaring over duurzame palmolie op haar website en Facebook-pagina. Dat is een eerste stap in de goede richting, want de grootste supermarktketen van het land spreekt zich hiermee voor het eerst publiek uit over zijn palmolie-bevoorrading. Het pleit voor Colruyt dat het zijn klanten zo snel een grondig antwoord bezorgt.

Colruyt stelt dat het voor zijn duurzaamheidsengagementen volledig vertrouwt op de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO) en schuift een stappenplan naar voren. Maar het meest cruciale onderdeel ontbreekt, namelijk ontbossingsvrije palmolie. De RSPO kan Colruyt immers niet garanderen dat er geen palmolie afkomstig uit ontbossing meer in zijn producten belandt. De RSPO-normen laten immers nog steeds ontbossing van secundair en gedegradeerd bos toe, net als de omzetting van koolstofrijke veenbossen. Vanuit het oogpunt van natuurbehoud en klimaatverandering is het echter cruciaal om ook dergelijke bossen te beschermen. Palmolie afkomstig van plantages waarvoor zulke bossen werden gekapt wordt nog steeds RSPO-gecertificeerd .

Te weinig ambitie

Belangrijk is dat de klanten van Colruyt nu eindelijk duidelijkheid krijgen over het palmoliebeleid van de groep. Dat werd hoog tijd: Delhaize en Carrefour hadden al langer hun ambities bekend gemaakt. Maar bij geen van de drie reiken die ambities ver genoeg.

Om hun klanten producten met ontbossingsvrije palmolie te garanderen, moeten Colruyt, Delhaize en Carrefour nu verder gaan dan de RSPO en een eigen nulontbossingsbeleid ontwikkelen. Dat is mogelijk. Nestlé, Ferrero en Unilever hebben zich al geëngageerd om de link tussen palmolie en ontbossing door te knippen. Als die drie bedrijven het kunnen, kunnen Colruyt, Delhaize en Carrefour het ook. Zeker omdat palmolieproducenten die wél verder gaan dan RSPO nu verifieerbare criteria hebben gepubliceerd om ontbossing te vermijden.

Maar het is dus dankzij jullie dat Colruyt zich voor de eerste keer publiekelijk uitspreekt over zijn palmolie-bevoorrading. Een eerste stap in de goede richting, maar de uitdaging gaat door! Blijf hen samen met ons uitdagen!

>>> Update 22 november:

Meteen na de publicatie van deze blog antwoordde Carrefour plots wél op de berichten van haar klanten. Helaas met een standaardantwoord waarin hun huidige palmoliebeleid wordt toegelicht. Maar dat is niets nieuws, het is juist dit beleid dat we uitdagen in de Tiger Challenge.



Toch is het positief dat Carrefour wil ijveren voor het behoud van de veengebieden en de bossen, en dat ze verder hoopt te gaan dan wat de RSPO nu voorschrijft. Maar met hopen alleen komen we er niet. Carrefour moet nu de daad bij het woord voegen en een actieplan opstellen met een duidelijke, ambitieuze tijdlijn, verifieerbare criteria én sancties voor leveranciers die deze criteria niet naleven. Alleen zo kunnen ze de 400 laatste Sumatraanse tijgers mee helpen redden.