Kasper Moreaux fotoHallo, ik ben Kasper Moreaux en ik ben net als An bossencampaigner voor Greenpeace België. Als geoloog met accenten op oceanen en vulkanen droomde ik gek genoeg altijd al van oerwouden. Waarom? Dat heb ik me jaren zelf afgevraagd, tot ik op een dag besloot het antwoord te gaan zoeken.

Die 'zoektocht' heeft zo'n tien jaar geduurd: ik reisde rond in de wouden van India, Australië, Zuid-Amerika en Afrika en vond er een deel van mezelf. Jungle, bush, rimboe, selva en oerwoud, vele namen op vele verschillende plaatsen, maar overal voelde ik dezelfde bewondering. In een oerwoud ken je jezelf niet meer als bakker, archivaris of artiest: je identiteit vervaagt bij het ervaren van de grootse magie van het woud. Bomen met de omtrek van een huis, waarvan je in de plankwortels kan gaan liggen. Lianen verdwijnen in de kruinen, apen slingeren hoog boven je hoofd, mieren verslepen bladeren die tien keer zo groot zijn als henzelf... Het grootste ontzag voelde ik als alleen in het woud was en stil luisterde. Het woud resoneert in je als stond je naast een elektriciteitsmast; je kan je er letterlijk opladen.

Ik vond in het woud mijn bestemmming en hoe klein mijn bijdrage ook zal zijn, ik doe het met de overtuiging dat het een verschil kan maken. Het ecosysteem van een bos mee helpen redden, dat is wat ik wil. Want de biodiversiteit, de ecologische complexiteit en de waarde van de grote wouden is onbetaalbaar. Hoewel het soms in dollars, euro's en ponden wordt uitgedrukt, is de enige ware uitkomst van de berekening enkel uit te drukken in een woord: onbetaalbaar.

In mijn werk richt ik mij op de ontbossing in de tropische regenwouden van Brazilië en Congo. De volgende jaren zijn cruciaal in het overleven van deze wouden. Ze worden niet alleen bedreigd door kaalslag en roofbouw, maar ze zijn ook cruciaal in de strijd tegen de huidige klimaatsveranderingen. In mijn volgende blogpost wil ik daar dieper op ingaan: waarom de grote bossen zo belangrijk zijn voor de stabiliteit van ons klimaat.