De Rainbow Warrior is aangekomen in Santarem, na een reis van twee dagen door het Amazonewoud. Vorige week vroegen we jullie om de Brazilianen te steunen, die een 'nulontbossingswet' eisen om het Amazonewoud te redden. Dan zou er geen enkele vorm van ontbossing meer toegelaten zijn in de oerbossen.

Vandaag zijn we in Santaram om meer mensen uit de Amazone te ontmoeten. We zullen met hen de impact van de ontbossing en het belang van zo'n nulontbossingswet bespreken.

Santaram ligt in hartje Amazonewoud. De laatste jaren zijn hier belangrijke boscampagnes gestreden en gewonnen. In 2006 ging het sojamoratorium van kracht, een overeenkomst van sojahandelaars in het Amazonewoud om geen recent ontboste gebieden te exploiteren. Ging hieraan vooraf: zes jaar van intensief campagne voeren tegen bosvernietiging voor de expansie van soja. Het moratorium is vandaag nog altijd van kracht en is één van de belangrijke maatregelen om het Amazonewoud te beschermen.

Weg door het woud

Nu zijn we terug, samen met lokale partners van GTA, een netwerk van 450 lokale organisaties in het Amazonewoud. We willen de roekeloze vernietiging door onverantwoordelijke infrastructuurprojecten stopzetten en vragen een nulontbossingswet in Brazilië.

Zes jaar geleden hield de Braziliaanse overheid een lang inspraakproject, waarbij 17 ministeries betrokken waren. Ze wilde een plan ontwikkelen dat de impact van een nieuwe asfaltweg zou beperken. De weg, de BR-163, gaat dwars door het Amazonewoud, 1700 km lang. Het plan maakte veel beloftes over hoe de negatieve impact van de weg zou geminimaliseerd kunnen worden. Helaas werd de aanleg van de weg begonnen, en werd het actieplan nooit uitgevoerd. Er moet vandaag nog 373 km voltooid worden. Het einde van het project wordt verwacht tegen 2013.

Solidariteit

Vandaag hebben veel lokale mensen de petitie voor een nulontbossingswet in Brazilië getekend. Laat je ook je stem horen. Red het Amazonewoud!

De petitie is bestemd voor de Brazilianen, maar het is essentieel dat de politiek verantwoordelijken voelen dat er een echte solidariteitsbeweging buiten de grenzen op gang is gekomen. Daarom is het zo belangrijk dat ook jij aan deze campagne deelneemt.