Een tijdje geleden stelden we de verschillende bedreigingen van het Amazonewoud aan de kaak. Eén van de bedreigingen is de productie van ruwijzer (pig iron in het Engels). De producenten van dit erts hebben nu een belangrijke overeenkomst ondertekend.

De producenten uit Maranhão, een van de staten van het Amazonegebied, verbinden zich er vanaf nu toe om binnen hun toeleveringsketen geen producten meer te gebruiken die zijn ontstaan door ontbossing, slavernij en het inpalmen van het leefgebied van de inheemse bevolking. Eindelijk een vleugje zuurstof voor dit prachtige woud en zijn inwoners!


Het woud en de autoindustrie

Het begon allemaal met de publicatie van een rapport waarin een link werd gelegd tussen de destructieve houtskoolproductie in het Amazonewoud en de autobouwers.

Na de publicatie van dit rapport volgde een actie van onze collega’s van Greenpeace Brazilië. Enkele Greenpeace-activisten blokkeerden het vrachtschip Clipper Hope door zich vast te ketenen aan de ankerketting. Op dit vrachtschip werden voorbereidingen getroffen om een enorme hoeveelheid ruwijzer uit het Amazonewoud te laden. Na deze actie heeft de vicegouverneur van de staat Maranhão de ruwijzerproducenten en burgerorganisaties uitgenodigd om tot een overeenkomst te komen.

Campagne voor het Amazonewoud van Greenpeace


Een verwoestende industrie

Zoals ons rapport aangeeft wordt ruwijzer (een tussenproduct tussen ijzererts en staal) geproduceerd in Brazilië en wordt meer dan 90% geëxporteerd naar de Verenigde Staten. Van dit ruwijzer wordt vervolgens staal gemaakt, wat dan weer wordt gebruikt voor de productie van huishoudapparaten en auto’s van Ford, Mercedes, Nissan en GM.

Om ijzererts om te zetten in ruwijzer is er een brandstof nodig. Deze brandstof wordt geproduceerd door illegaal gekapt hout te verbranden tot houtskool. Het Amazonewoud wordt daardoor verwoest, omdat de kampen waar deze houtskool wordt gemaakt, gelegen zijn in het leefgebied van de inheemse volkeren of in beschermde zones. De verbranding gebeurt in terracotta ovens en wordt uitgevoerd door moderne slaven in bijzonder slechte werkomstandigheden.

De verwoesting van het Amazonewoud, slavernij en het inpalmen van het leefgebied van de inheemse bevolking zijn dus de belangrijkste problemen die we in ons rapport aan de kaak stellen.

Het Amazonewoud wordt daardoor verwoest, omdat de kampen waar deze houtskool wordt gemaakt, gelegen zijn in het leefgebied van de inheemse volkeren of in beschermde zones.


Een mooie sprong voorwaarts

Deze pas getekende overeenkomst is een belangrijke stap om de ontbossing en de slavernij te stoppen. Het toont de Braziliaanse autoriteiten ook dat steeds meer bedrijven inzien dat het noodzakelijk is om de ontbossing een halt toe te roepen.

Maar de strijd is nog niet gestreden. Nu moeten ook andere Braziliaanse staten zich aansluiten, zoals Para, waar de winning van dit erts erg problematisch is.

We naderen onze doelstelling van zero deforestation tegen 2015 dus, maar we moeten nog een hele weg afleggen, zoals de verlenging van het sojamoratorium tegen eind 2012.

Wij volgen ondertussen de dossiers en zullen de komende weken uw hulp zeker nodig hebben.

Blijf ons steunen!