Greenpeace had het de voorbije weken erg druk met vergaderen met de leden van de algemene vergadering van FSC, het orgaan dat beslist over hoe FSC wordt bestuurd. Eerlijk gezegd zijn we de voorbije jaren redelijk streng geweest voor FSC. Hoewel we altijd zijn blijven geloven dat FSC de enige betrouwbare boscertificering voor de levering van verantwoordelijke bosproducten is, hebben we ernstige problemen vastgesteld bij de implementatie van de FSC-principes.Maar FSC heeft vooruitgang geboekt. De algemene vergadering keurde, met een overdonderende meerderheid, goed dat FSC en bedrijven met het FSC-certificering "ongerepte bosgebieden", beter bekend als Intact Forest Landscapes (IFL’s), moeten beschermen. Deze bosgebieden zijn de enige resterende ongerepte bossen ter wereld en zijn cruciaal voor koolstofopslag, als habitat voor bedreigde diersoorten en als levensonderhoud voor bosvolkeren. FSC zal op regionaal en nationaal niveau aan deze bescherming beginnen werken, en tegelijkertijd de rechten van de inheemse volkeren en bosgemeenschappen respecteren, maar ook de industrie nog wat flexibiliteit gunnen.

Het was geen sinecure – we hebben dagen gewerkt aan een tekst die bruikbaar was voor zowel de vertegenwoordigers van maatschappelijke groepen als de sector, maar nog steeds de lat hoog legde voor de bescherming van deze ongerepte bossen. Onze vrijwilligers gaven de onderhandelingen een extra Greenpeace-toets door IFL-cocktails uit te delen aan de deelnemers en tijdens de lunch kleurrijke blaadjes te laten neerdwarrelen. We zijn zeer tevreden dat onze inspanningen iets hebben opgeleverd omdat we geloven dat als deze weg wordt ingeslagen, het een enorm verschil zal maken voor de bossen in het FSC-systeem.

We zijn verheugd dat FSC deze belangrijke stap in bosbehoud zet en alternatieve modellen voor bosbeheer begint te ontwikkelen die rekening houden met de belangen van inheemse volkeren.

Judy Rodrigues is Forest Campaigner voor Greenpeace International.