Ik beleef momenteel spannende momenten in Jakarta. Ten laatste op 20 mei moet de definitieve beslissing vallen over het al dan niet verlengen van het Indonesische moratorium op de toekenning van nieuwe concessies. We hebben het voorbije jaar alles uit de kast gehaald om dat moratorium te kunnen behouden.

Het werd 2 jaar geleden in het leven geroepen als een van de elementen in een akkoord tussen Indonesië en Noorwegen, waarbij de Noren 1 miljard dollar op tafel zouden leggen voor een Indonesisch initiatief om het regenwoud te beschermen in het kader van de klimaatverandering.

Politici interpelleren

Ondanks het feit dat het moratorium vanaf het begin te zwak was, blijft het een belangrijk instrument om te voorkomen dat bosvernielers, en dan vooral de palmolie-industrie, opnieuw bosgebieden gaan inpalmen voor plantages.

De Indonesische minister van Bosbouw en de administratie van president Yudhoyono hebben het intussen wel begrepen, maar de minister van Landbouw ligt dwars onder druk van de machtige palmolielobby. De president moet nu op korte termijn beslissen of hij zijn engagement om Indonesiës bossen te beschermen effectief gaat waarmaken.

Om de laatste kans dat het toch nog misloopt (en het moratorium wordt afgevoerd) zoveel mogelijk te verkleinen, houden wij de druk op de betrokkenen hoog. Zowel in Indonesië als in Noorwegen gingen we de straat op om politici te interpelleren.

Mijn Indonesische en Noorse collega’s Yuyun en Erika begaven zich onlangs ook op het terrein in Riau (Sumatra), om daar samen met enkele journalisten gaan vast te stellen hoe erg het gesteld is met de bosvernietiging.

De Rainbow Warrior is intussen aangekomen in Papoea, waar de meeste bossen nog onaangeroerd zijn, maar sterk bedreigd worden door de landbouwindustrie. Ons vlaggenschip gaat er de aandacht vestigen op Indonesiës rijke maar fragiele ecosystemen.

Ongeveer 10 procent van alle tropische bossen op aarde bevinden zich in Indonesië. Een halve eeuw geleden lag 82 procent van Indonesië bedekt met woud. Vandaag is dat nog maar 48 procent. De habitat van iconische diersoorten zoals de orang-oetan en de Sumatraanse tijger wordt fel bedreigd.

Houd ons zeker in de gaten als je wil weten hoe het uiteindelijk afloopt.