2016 begint met goed nieuws voor de iconische reuzenpanda’s. En dat is maar goed ook, want in oktober vorig jaar bracht Greenpeace Oost-Azië aan het licht dat de reuzenpanda’s in China bedreigd werden door de snel toenemende illegale houtkap.

De reservaten in de Chinese provincie Sichuan vormen het grootste leefgebied voor panda’s wereldwijd. Na een twee jaar durend onderzoek kwamen we tot de schokkende vaststelling dat daar bijna 1300 hectare ongerept natuurlijk woud was kaalgekapt om plaats te maken voor winstgevende houtplantages, onder het mom van ‘bosherstel’.

Luchtfoto van de kaalkap in het natuurlijke woud van het natuurreservaat van Fengtongzhai in de reservaten voor reuzenpanda’s van Sichuan – een site die behoort tot het UNESCO-werelderfgoed.

De ontbossing moest gestopt worden

We eisten dat de regering dit achterpoortje in de wet zou sluiten. Hierdoor werden de best bekende en meest geliefde dieren van China namelijk nog altijd met uitroeiing bedreigd. Het is de taak van de overheid om het mooie gebied waarin de panda’s leven te beschermen.

En dat is precies wat er nu is gebeurd. Enkele dagen nadat we de illegale houtkap aan het licht hadden gebracht, kwam het Bureau voor Bosbouw van Sichuan in actie en startte het een eigen onderzoek.

De resultaten daarvan zijn net binnen:

  • Er zijn 23 klachten ingediend en 22 ambtenaren werden verantwoordelijk gesteld.
  • Er zal een nieuw reglement worden uitgevaardigd over ‘bosherstel’ – het beleid dat toestond dat de illegale houtkap ongehinderd kon doorgaan – om ervoor te zorgen dat het achterpoortje wordt gesloten en niet meer kan worden gebruikt.
  • Het Bureau voor Bosbouw van Sichuan stippelt nu een strategie uit die moet garanderen dat het leefgebied van de reuzenpanda’s niet wordt aangetast door commerciële ontbossing.

De strijd is nog niet gestreden

De Chinese reuzenpanda’s zijn nu wel beschermd, maar het probleem beperkt zich niet tot Sichuan. We hadden eerder al dezelfde illegale houtkap vastgesteld in de provincies Zhejiang en Yunnan. Alles samen dreigt een derde van de natuurlijke bossen in China hetzelfde lot te ondergaan.

De overheid van Sichuan heeft gereageerd en een eind gemaakt aan de meedogenloze verwoesting van kostbaar, natuurlijk woud. Het wordt tijd dat de rest van het land dit voorbeeld volgt.

Bedankt aan jullie allemaal om het nieuws te verspreiden en dit mogelijk te maken. We houden de druk op de ketel om dit te laten uitgroeien tot een overwinning voor de natuur in heel China en niet alleen voor de reuzenpanda’s.

Yi Lan is adjunct-campagneleider van de Campagne Bossen en Oceanen van Greenpeace Oost-Azië

Dit verhaal verscheen oorspronkelijk op Greenpeace Oost-Azië.