Voor zakdoekjes van Tempo, producten van Tork of toiletpapier van Lotus worden ecologisch waardevolle bossen in Zweden, Finland en Rusland gekapt. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Greenpeace International naar de productieketen van Essity, de tweede grootste toiletpapier- en zakdoekjesproducent in de wereld.

 Teken de petitie 

Boreale bossen

Het boreale woud is een enorm gebied dat zich uitstrekt van Canada over Scandinavië tot Rusland. Zijn bossen vormen een groene kroon rond de aarde, die ook een sleutelrol speelt in de bescherming van het globale klimaatevenwicht. Hier leven nog grijze wolven, beren en lynxen, en vindt je een enorme verscheidenheid aan plant- en boomsoorten. Daarnaast huisvesten de bossen in het Hoge Noorden miljoenen mensen van inheemse afkomstzoals de Sami in Scandinavië. Al duizenden jaren zijn ze voor hun overleven afhankelijk van het woud.

Tempo veegt meer schoon dan je neus

Helaas wordt dat boreale woud al jarenlang uitgedund en kaalgekapt, onder andere door de houtindustrie. Het hout komt terecht in onze winkels doordat afnemers als Essity, fabrikant van bijvoorbeeld Tempo-zakdoekjes, te lakse eisen stellen aan de herkomst van hun grondstoffen.

Er is genoeg bosbouw mogelijk buiten ecologisch waardevolle bossen die dringend bescherming nodig hebben. Bovendien kunnen meer zakdoekjes en toiletpapier gemaakt worden van gerecycleerd papier en gerecupereerde houtvezels.

Meer weten of reageren?

Lees meer over in het Greenpeace-rapport 'Wiping out the boreal'
Teken de petitie en roep Essity op de boreale bossen te beschermen