Update 13 november: Als gevolg van ons onderzoek naar de illegale handel in Braziliaans Amazonehout hebben de autoriteiten in de haven van Antwerpen vorige woensdag twee containers laten blokkeren. De lading hout is bestemd voor Belgische invoerders. In totaal zijn er nu sinds oktober zes containers met verdacht Amazonehout geblokkeerd. Een onderzoek moet nu bepalen of het hout op legale wijze werd ontgonnen en of de invoer conform is aan de nieuwe Europese wetgeving. De verkoop van op de Belgische markt is voorlopig opgeschort.

De blokkade van de containers is een goede eerste stap, maar nu moeten de autoriteiten bewijzen dat de handhaving van de EU-houtwet in België menens is. Concreet betekent dat: hout van zagerijen die betrokken zijn bij illegale houthandel definitief in beslag nemen, invoerders die hun 'due diligence'-verplichting niet naleven, sanctioneren en hout afkomstig uit risicogebieden zoals de Braziliaanse Amazone systematisch controleren.

Een week eerder was onze campagneverantwoordelijke Jonas Hulsens aan boord van de Argus in de haven van Rotterdam, om er de illegale houthandel in Europa aan te klagen...

7 november: Gisteren was een belangrijke dag voor onze bossencampagne. Samen met Nederlandse vrijwilligers en collega’s voerde ik aan boord van ons schip de Argus actie tegen de invoer van illegaal hout in Europa. We escorteerden het vrachtschip Marfret Guyane bij aankomst in de haven van Rotterdam. Aan boord van het schip bevonden zich meerdere containers met hout van Rainbow Trading, een Braziliaanse zagerij die tot aan haar nek in de illegaliteit zit. Het hout was bestemd voor twee Belgische houthandelaars.

Dankzij een Europese wet is het sinds 2013 strafbaar illegaal hout op de markt te brengen. Maar in de praktijk blijft illegaal hout uit de tropische regenwouden binnenstromen. De lidstaten van Europa moeten erover waken dat de wet wordt nageleefd, maar tot nu toe is hun optreden te laks en laten ze de houtbedrijven betijen. Met onze actie gisteren wilden we de aankomst van verdacht hout zichtbaar maken voor iedereen, zodat de autoriteiten het niet langer kunnen negeren en wel moeten optreden.

Een dag actievoeren op zee is best intens. Om 5u00, na een erg korte nacht, gaat mijn wekker af. Twee uur later bots ik in een RIB (een rubberboot met een harde romp) over de Noordzee, op weg naar de Argus, die enkele mijlen van de Nederlandse kust voor anker lag. De zeelucht verjaagt het laatste vleugje vermoeidheid.

Intussen heeft een tweede team actievoerders postgevat voor het gebouw van de NVWA, de Nederlandse dienst die bevoegd is om illegaal hout uit de markt te weren. Op een scherm zullen ze via livestream de aankomst van het schip met fout hout en onze actie tonen.

Volgens onze informatie zal de Marfret Guyane kort na de middag de havenmond van Rotterdam bereiken. In realiteit kan het altijd vroeger of later zijn. Aan boord van de Argus monitoren we het schip op de voet. Van de plaats waar we voor anker liggen, is het nog zeker een uur varen. Dan gooit het weer plots roet in het eten: net wanneer we richting Rotterdam willen vertrekken, steekt een dikke mist de kop op. Het zicht vermindert tot 20 meter. Onmogelijk om nog op een veilige manier actie te voeren op een drukke vaarweg als deze. Even lijkt het alsof de actie niet kan doorgaan.

In de hoop dat de mist tijdig optrekt, besluiten we toch te vertrekken. Tijdens de tocht ben ik druk bezig spandoeken aan het schip te bevestigen. Een opluchting gaat door me heen als ik weer opkijk: de mist is verdwenen en de kranen en windmolens van de haven van Rotterdam zijn in zicht. Iedereen maakt zich klaar voor de actie, de minuten tikken voorbij. En dan is het zover. Vanachter een ander indrukwekkend vrachtschip doemt de Marfret Guyane op. De RIB en de Argus, een voormalig patrouilleschip van de Zweedse marine, zetten de achtervolging in.

We begeleiden de Marfret Guyane doorheen de havengeul van Rotterdam, tot vlakbij de plek waar de containers zullen worden afgeladen. Vandaag blokkeren we niets, maar tonen we de wereld dat hout van zagerijen die tot over hun oren in de illegale houtkap zitten, nog steeds Europa binnenkomt. We roepen de Belgische en Nederlandse autoriteiten op om hun werk te doen: voorkomen dat dit hout op de markt belandt door het in beslag te nemen.

De Nederlandse NVWA liet Greenpeace weten dat ze de lading van het schip zou laten controleren door de douane, maar die laat het hout wellicht gewoon door. "De lading komt weliswaar in Nederland aan land, maar het komt niet in Nederland op de markt, wel in België. We hebben daarom onze Belgische collega's ingelicht over dit transport. Het is aan hen om na te gaan of dit illegaal hout is", legt een woordvoerder van de dienst later aan het Nederlandse persbureau ANP uit. Nederland schuift de hete aardappel dus door naar België, waar het hout naar op weg is.

>> Vraag de autoriteiten om illegaal hout in beslag te nemen <<

En blijf ons volgen als je op de hoogte wilt blijven!