Deze week hebben we bijna een kwart miljoen handtekeningen (244.627) overhandigd aan Essity. Met de petitie vragen mensen wereldwijd aan het bedrijf om zijn bevoorradingsketen uit te zuiveren, en te garanderen dat het niet betrokken is bij de vernietiging van ecologisch waardevolle bossen in het Hoge Noorden.

Ook Sofia Jannok, een bekroonde Zweedse zangeres uit de Sami-gemeenschap, was erbij toen onze collega’s van Greenpeace Nordic aanklopten bij de hoofdzetel van Essity in Stockholm. 

“Opkomen voor inheemse volkeren betekent opkomen voor de boreale bossen. Het woud is niet alleen belangrijk voor de Samí, het is belangrijk voor de hele mensheid”, verklaart ze. 

Het recente rapport Wiping Away the Boreal legt de link tussen Essity en vernietiging van ecologisch waardevolle bossen in Zweden, Finland en Rusland.

In Zweden haalt Essity zijn papierpulp bij de SCA Östrand-fabriek. Daar arriveren ook boomstammen uit gebieden die de Zweedse autoriteiten bestempelen als ‘ecologisch uitzonderlijk waardevol’. SCA plant uitheemse draaidennen in de plaats, maar zulke plantages bedreigen de levenswijze van de Samí. Hun rendieren hebben geen toegang meer tot natuurlijke graasgebieden.

Essity moet nu actie ondernemen, en tonen dat het begaan is met bosbescherming, voor deze habitats met rijke biodiversiteit volledig uiteen gereten zijn.