Bedankt iedereen! 115.000 mensen uit heel Europa tekenden de voorbije maand de petitie waarin we de Belgische autoriteiten vragen om de illegale houthandel aan te pakken. We mogen niet tolereren dat Belgische bedrijven profiteren van de vernieling van het Amazonewoud.



Ik ben de handtekeningen gaan overhandigen aan de FOD Volksgezondheid en Leefmilieu, de instantie die bevoegd is voor de handhaving van de Europese wet. Momenteel heeft de FOD zes containers ‘fout hout’ van de Braziliaanse zagerij Rainbow Trading geblokkeerd in de Antwerpse haven. We willen dat dat hout definitief in beslag genomen wordt en dat de invoerders gesanctioneerd worden.

Waarom?

Een Europese wet verplicht houtinvoerders om due diligence toe te passen. Ze moeten er met andere woorden voor zorgen dat het risico dat ze illegaal hout op de markt brengen, verwaarloosbaar klein is. Maar de bedrijven die recent hout van Rainbow Trading hebben ingevoerd, lappen die verplichting aan hun laars. Rainbow Trading wast illegaal gekapt hout wit, en de Belgische importeurs weten dat: in mei en oktober van dit jaar hebben we hen geïnformeerd en gewaarschuwd.

Aan hun laars

Stel je voor dat een handelaar in je stad erom bekend staat gestolen fietsen te verkopen. Bij een politiecontrole zijn er al eens verschillende gestolen fietsen weggehaald. Ook al verkoopt hij ook fietsen die niet gestolen werden, voor jou en mij zou dat volstaan om op zoek te gaan naar een andere, eerlijke fietsverkoper.

Maar sommige Belgische houtinvoerders trekken zich daar niets van aan. Ze blijven hout invoeren van leveranciers die betrokken zijn bij illegale houtkap, zoals Rainbow Trading, en rekenen erop dat de autoriteiten laten betijen.

Amper controle

Ze hebben trouwens weinig te vrezen: het aantal controles is op één hand te tellen. Gisteren heb ik er, in naam van alle ondertekenaars van de petitie, bij de autoriteiten op aangedrongen minder laks te zijn. Voor het fout hout van Rainbow Trading is geen plaats op de Europese markt.

Blijf ons volgen als je wil weten hoe dit afloopt!