Lust je graag Oreo-koekjes? Je moet wel weten dat fabrikant Mondelez palmolie gebruikt waarvoor het regenwoud in Indonesië vernietigd wordt! Misschien hebben je koekjes toch niet zo’n lekker smaakje…

Tussen 2015 en 2017, hebben palmolie-leveranciers van voedingsmiddelen gigant Mondelēz bijna 25.000 hectare orang-oetan-habitat in Indonesië verwoest. Dat toont een nieuwe analyse van Greenpeace aan.

Uitbuiting van werknemers

Palmolieproducenten die aan Mondelēz leveren, zijn ook beschuldigd van kinderarbeid, uitbuiting van werknemers, illegale ontbossing, bosbranden en landroof. Mondelēz koopt een groot deel van deze foute palmolie van Wilmar International - de grootste palmolie handelaar ter wereld.

Palmolie kan worden gemaakt zonder bossen te vernietigen.

Bedreiging voor orang-oetans

Greenpeace International onderzoek wijst uit dat leveranciers van Mondelēz nog steeds bossen verwoesten waar orang-oetans leven. Wetenschappers hebben hiervoor nochtans al vaak gewaarschuwd. Vorig jaar concludeerde een uitgebreide meta-analyse dat het aantal orang-oetans op Borneo in de afgelopen 16 jaar gehalveerd is.

Stopzetting van ontbossing noodzakelijk om klimaatverandering te beperken

Tropische ontbossing produceert jaarlijks meer uitstoot van broeikasgassen dan de gehele Europese Unie. In oktober 2018 riep het Intergouvernementele Panel voor Klimaatverandering (IPCC) op tot onmiddellijke stopzetting van de ontbossing om de mondiale temperatuurstijgingen tot 1,5°C te beperken.

Mondelēz moet dringen bewijzen dat de palmolie die het gebruikt van producenten komt die geen regenwoud verwoesten, noch mensen uitbuiten.