Tijdens de voorbije weken hebben Greenpeace-activisten in 19 landen, ook in België, bij Siemens voor de deur gestaan. Om werknemers op de hoogte te brengen van de mogelijke betrokkenheid van hun bedrijf bij de vernietiging van het Amazonewoud, de Tapajós-rivier en het land van de Munduruku.

Ze eisen een antwoord op onze vraag om openlijk afstand te nemen van de geplande Tapajós-stuwdam die niets dan vernieling zou veroorzaken, en zullen niet rusten tot Siemens zich terugtrekt.

Maar Siemens heeft nog steeds geen zin om te antwoorden op onze vraag.

Twitterbericht

Sinds een tweetal weken tracht Siemens met een bericht op Twitter zijn verantwoordelijkheid te ontlopen: ‘we praten met Greenpeace’.

Echt waar? De vriendelijke woordvoerders die met onze activisten spraken hebben de boodschap allicht wel doorgegeven: wij wachten nog steeds op een uitnodiging voor een serieus gesprek over het feit of Siemens zich al dan niet nog zal inlaten met projecten die niet alleen leiden tot bosvernietiging maar ook tot grove mensenrechtenschendingen.

En dan dit: ‘er is momenteel geen officiële aanbestedingsprocedure’. Is dat werkelijk bedoeld als ernstig argument om niet te antwoorden op de oproep van de Munduruku, die rechtsreeks getroffen zullen worden door de bouw van deze waterkrachtcentrale? En om de meer dan een miljoen mensen te negeren die hun strijd om te overleven steunen?

Eigen engagementen

Siemens zegt nu ook al wekenlang dat het een positie zal innemen. Zo moeilijk kan dat nochtans niet zijn – als het bedrijf zijn eigen engagementen op vlak van milieu, klimaat en mensenrechten toepast, is de conclusie snel getrokken.

Engie

Het Franse energieconcern Engie, dat net als bij ons ook op de Braziliaanse energiemarkt een belangrijke speler is, heeft bewezen dat het kan. Engie nam openlijk afstand van mega waterkrachtprojecten in het Amazonegebied en voegde er meteen aan toe dat het meer wil investeren in zonne- en windenergie.

De Braziliaanse minister van Leefmilieu heeft intussen ook al duidelijk gesteld dat hij daar veel meer heil in ziet. Maar ondanks het feit dat Siemens de grootste producent ter wereld is van windturbines en er dus mee kan voor zorgen dat zo’n scenario  werkelijkheid wordt, wil het bedrijf toch ook nog winst gaan halen uit de vernietiging van het Amazonewoud?  

Jouw hulp nodig

Dat kunnen we niet laten gebeuren. Daarbij hebben we nog steeds jouw hulp nodig!  

Stuur een bericht aan de CEO van Siemens en zeg hem ook beleefd wat je ervan vindt op Twitter en Facebook.