Goed nieuws voor onze bossencampagne in het Congobekken! Het Belgische bedrijf Socfin, dat zo’n 50.000 hectare rubber- en 80.000 hectare palmolieplantages bewerkt in Afrika, zou bereid zijn om het probleem van ontbossing aan te pakken met de HCS-benadering (High Carbon Stock) voor de bescherming van waardevolle gebieden.


Wat is HCS?

De HCS-benadering is een soort wetenschappelijke standaard die Greenpeace samen met GAR (tweede grootste palmolieproducent ter wereld) en TFT (een internationale ngo) heeft ontwikkeld. Deze standaard wordt sinds 2011 wereldwijd vooral in de palmoliesector (maar ook voor rubber en papier) gebruikt. Zo willen we verhinderen dat tropische bossen voor de bijl gaan om er plantages van te maken. De HCS-benadering brengt bosrijke gebieden die ecologisch interessant zijn en veel koolstof vasthouden in kaart, maar ook gedegradeerde gebieden waar de aanleg van plantages weinig impact zou hebben.

Deze aanpak is momenteel de enige om beloftes van ‘nulontbossing’ ook op het terrein waar te maken. Bij de HCS-benadering wordt eveneens gekeken naar de rechten van lokale gemeenschappen, waarvan het voortbestaan vaak wordt bedreigd door uitbreidingsprojecten in concessies van verschillende uitbaters in de sector.

Het opstellen van deze internationale standaard, maar ook de verspreiding onder de producenten en distributeurs, gebeurt vandaag door een pilootcomité onder leiding van Greenpeace waarin zwaargewichten uit de plantagesector zetelen (zoals Wilmar, Musim Mas, GVL, GAR, Cargill) maar ook ngo’s (zoals WWF, Rainforest Alliance, Forest Peoples Programme of Rainforest Action Network) en bedrijven als Unilever, Procter&Gamble en BASF.

De groep Bolloré en Socfin

Tot voor kort had Socfin altijd terughoudend gereageerd op onze eisen. Begin dit jaar brachten we na grondig terreinonderzoek aan het licht dat zijn teelten in Kameroen en Sao Tomé ganse stukken regenwoud bedreigden. We vroegen de groep Bolloré, dat meer dan 38 procent van de aandelen van Socfin bezit, om druk uit te oefenen op Socfin opdat die laatste zich zou engageren voor duurzamere teelten, net als andere spelers in de sector.

Heel wat mensen hebben zich toen achter onze vraag geschaard: meer dan 96.000 sympathisanten tekenden een petitie om de groep Bolloré en Socfin te overtuigen van een nulontbossingsbeleid.

Geslaagde mobilisatie

Met succes, want Socfin liet recent in een persbericht weten dat ze uiterlijk tegen oktober de HCS-standaarden wil integreren in haar duurzaamheidsbeleid. Het bedrijf belooft ook een moratorium in te stellen voor een van zijn uitbreidingsprojecten, tot de HCS in kaart wordt gebracht. De beslissing getuigt van goede wil en is onontbeerlijk voor het in de praktijk brengen van zijn engagement voor nulontbossing.

Daarmee treedt Socfin in de voetsporen van het bekende autobandenbedrijf Michelin(aan wie Socfin rubber levert), dat in juni als eerste grote speler in de rubberindustrie de HCS-methode invoerde.

Van woorden naar daden

We zien de hele sector evolueren, onder druk van Greenpeace en iedereen die samen met ons deze campagnes voert. Maar het mag niet bij mooie woorden blijven: de concrete uitwerking moet zich op het terrein voltrekken. Met grote belangstelling zullen we in oktober 2016 controleren of Socfin zijn beloftes heeft gehouden.

In de komende maanden zullen we de praktijken van andere spelers in de sector nauwgezet in de gaten te houden - om ervoor te zorgen dat leveranciers de HCS-standaard respecteren in hun plantages, en dat de distributeurs zich niet bevoorraden bij leveranciers die niet alle garanties kunnen geven inzake HCS.

Ontbossing schaadt het klimaat, tast de biodiversiteit aan en bedreigt de lokale gemeenschappen die van gezonde bossen afhankelijk zijn voor hun overleven. Het nieuws van Socfin maakt ons vastberadener dan ooit om vooruitgang te blijven boeken voor alle kostbare bosgebieden op aarde.