De afgelopen jaren hebben we vooral een beroep op jullie gedaan om ons te helpen de ontbossing te stoppen in de tropen. Die steun is nog steeds broodnodig en je zal hier binnenkort ook meer vernemen over vertrouwde campagnes in de Amazone, het Congobekken en Indonesië.

MAAR vandaag wil ik dringend jullie aandacht vestigen op een drama dat zich afspeelt in de uitgestrekte bossen van het noordelijk halfrond.  

Zijn jullie klaar om jullie nek ook uit te steken voor de boreale wouden?

Die bossen strekken zich uit van Noord-Amerika tot Japan en vormen samen het grootste ecosysteem op aarde. Ze zijn de grootste levende CO2-spons ter wereld maar worden helaas al net zo ernstig bedreigd als de tropische longen van onze planeet.  

In Canada worden ze onder meer vernield door het grootste bedrijf waar je nog nooit van gehoord hebt: Resolute Forest Products, een gigant die bossen kapt om er hout- en papierproducten van te maken.

Resolute kapt bos in het territorium van inheemse volkeren (de Canadese First Nations) zonder hun toestemming te vragen. Het bedrijf vernietigt daarbij ook de habitat van de kariboe – een bedreigde rendiersoort in Canada. En als klap op de vuurpijl vervolgt Resolute ook Greenpeace-personeel om ons ervan te weerhouden te onthullen wat er allemaal gebeurt in Canada’s boreale wouden.

Vos in Canadese boreale wouden

Onze collega’s hebben dan ook niet bepaald stilgezeten de voorbije jaren. En dat loont: eind vorig jaar besliste de Amerikaanse keten Best Buy om zijn beleid scherp te stellen zodat boreale bossen beter beschermd worden.

Dat maakt van Resolute natuurlijk nog geen bekend merk. Maar daar kunnen we samen snel iets aan veranderen. Als wereldwijd 100.000 mensen meedoen aan #standforforests en een bericht sturen naar Resolute’s CEO Richard Garneau wordt het al een pak moeilijker voor zijn bedrijf om uit het voetlicht te blijven.

Resolute hoopt dat wat er in het hoge Canadese noorden gebeurt niet verder bekend raakt. Het bedrijf ging in 2013 zelfs zover om Greenpeace en twee van onze campaigners gerechtelijk te vervolgen en 7 miljoen Canadese dollar te eisen (bijna 5 miljoen euro) nadat we destructieve praktijken aan het licht hadden gebracht.

Ze willen dat we stilletjes in de coulissen verdwijnen.

Laat Resolute-baas Richard Garneau gauw weten dat we dat niet zullen doen!

En blijf ons volgen om te ontdekken wat je nog kan doen om de kap van de boreale bossen te stoppen...