Ongelooflijk nieuws van het Braziliaanse milieuagentschap Ibama! Het vergunningsproces voor een megadam in São Luiz do Tapajós, in het hart van het Amazonewoud, wordt stopgezet. Een enorme overwinning voor de inheemse bevolking en het regenwoud.

Bedankt aan allen die de Munduruku hebben gesteund en die geholpen hebben om deze overwinning mogelijk te maken.

Het kon bijna niet anders of Ibama moest vroeg of laat erkennen dat de geplande megadam een aanzienlijke ecologische en sociale impact op de regio zou hebben. Met de beslissing van Ibama wordt het goedkeuringsproces nu afgebroken.

Meer dan 1,2 miljoen mensen over de hele wereld hadden zich aan de zijde van de Munduruku geschaard om ‘nee’ te zeggen tegen de beruchte dam, en om multinationals zoals Siemens te vragen om zich publiek van het project te distantiëren.

Andere Braziliaanse agentschappen als Funai (Nationale Stichting voor de Inheemse Bevolking) en federale openbare aanklagers in de staat Pará hadden Ibama geadviseerd om de vergunning te schrappen. Voor de aanleg van het stuwmeer zouden gemeenschappen van de Munduruku gedwongen moeten verhuizen, wat ongrondwettelijk is. Een deel van het gebied van de Munduruku (Sawré Muybu genaamd) dat momenteel een proces doorloopt om officieel als inheems land erkend te worden, zou door de dam onder water komen te staan. 

Nu de vergunning voor de megadam geschrapt is, moet het Braziliaanse ministerie van Justitie zo snel mogelijk het Sawré Muybu-territorium officieel afbakenen.

Hoewel we enorm blij zijn met deze fantastische overwinning, mogen we niet vergeten dat er nog meer moet gebeuren om de Tapajós en andere Amazonerivieren te vrijwaren van stuwdammen. Onze campagne is dus nog niet afgelopen!

Er staan nog 42 dammen in het Tapajós-bekken op stapel, en honderden in het hele Amazonewoud – als deel van een agressief economisch model dat geen oog heeft voor de bescherming van het Amazonewoud en zijn inwoners. Dammen die al op de Amazone werden gebouwd, hadden een negatieve impact op de lokale gemeenschappen, verwoestende gevolgen voor het milieu en worden in verband gebracht met corruptieschandalen. Het bekendste voorbeeld is de Belo Montestuwdam.

We moeten ze tegenhouden, één voor één!

Brazilië heeft zulke dammen niet eens nodig. Het land kan zich concentreren op echt hernieuwbare energie, en wereldleider worden op het vlak van wind en zon. Met de juiste investeringen is het mogelijk om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken als dammen in São Luiz do Tapajós zouden produceren, dankzij de kracht van de wind en de zon.