1.25 miljoen mensen tekenden onze petitie om de Munduruku te steunen in hun strijd om het behoud van hun land, dat bedreigd wordt door de geplande stuwdam van São Luis do Tapajós. Dat signaal bleef niet onopgemerkt in Brazilië: op 6 augustus besliste het Braziliaanse milieuagentschap dat er geen vergunning komt voor deze waterkrachtcentrale. De Munduruku konden even opgelucht ademhalen.

Dat de directe dreiging van deze stuwdam nu voor even verdwenen is, wil helaas niet zeggen dat de plannen definitief opgeborgen zijn. Zo kan een regeringswissel na de verkiezingen in 2018 het hele dossier opnieuw bovenaan de agenda brengen. En ondanks het feit dat de Tapajós-dam veruit het grootste geplande project is, staan er nog vier andere, kleinere waterkrachtcentrales op stapel. Ook die bedreigen Sawré Muybu, het gebied waar de Mundurku wonen.

Officiële erkenning van het land van de Munduruku

Er bestaat gelukkig een remedie om deze destructieve projecten tegen te houden: de officiële erkenning van het land van de Munduruku, zodat zij het recht hebben om elke ingreep waar ze het niet mee eens zijn te weigeren. Dat recht is ingeschreven in de Braziliaanse grondwet, maar de toepassing ervan is onderhevig aan een lange bureaucratische procedure, die eindigt met het al dan niet bevestigen van de officiële erkenning door de minister van Justitie.

Deel onze online petitie, en teken zeker ook zelf als je dat nog niet gedaan had!

Het blijft koffiedik kijken hoe die tegenover het dossier van de Munduruku staat, en of de tendens van de afgelopen jaren om de wettelijke erkenning van inheemse gebieden te laten aanslepen zich zal doorzetten. Wat alvast niet helpt, is dat er bij het overheidsagentschap dat instaat voor de afhandeling van het dossier maar een persoon zit die voor de opvolging moet zorgen. Daar is dus alvast meer capaciteit nodig – iets waarvan we hopen dat de nieuwe regering er wel oren naar heeft.

Bij de Braziliaanse ambassade in Brussel

Vorige week bezochten wij alvast de Braziliaanse ambassade in Brussel om hen te vragen de boodschap door te geven aan de minister van Justitie in Brasilia. Omdat de Munduruku niet zelf naar Brussel konden reizen, hebben we een symbolische vertegenwoordiger meegenomen – je herkent hem misschien nog van onze actie bij Siemens.

Onze collega’s van een aantal andere Greenpeace kantoren hebben deze week ook een gesprek met de Braziliaanse ambassadeurs  in hun landen – in Brussel verzekerde men ons alvast dat die boodschap in Brasilia gehoord zal worden.

De Munduruku van hun kant zijn van plan om de minister van Justitie erop te wijzen hoeveel steun ze wereldwijd hebben. 1,25 miljoen handtekeningen is een zeer mooi getal, maar hoe meer hoe beter. Ons streefcijfer is 1,5 miljoen en dat willen we in de komende weken behalen.

Help je ons om onze oproep verder te verspreiden en om de Munduruku nog wat meer steun in de rug te geven? Deel onze online petitie, en teken zeker ook zelf als je dat nog niet gedaan had!