Heb je al gehoord van het Grote Berenbos in Canada? De regering van Brits-Colombia en een twintigtal overheden van inheemse gemeenschappen hebben zopas een akkoord gesloten voor de bescherming van dit gematigde regenwoud, één van de grootste ter wereld.

Dit is een belangrijke overwinning waar we met Greenpeace 20 jaar voor hebben geijverd. Het akkoord kan een voorbeeld zijn voor bosbescherming in de rest van Canada.

Kermodebeer

Het Grote Berenbos is een gebied van 3 miljoen hectare (ongeveer de oppervlakte van van België) dat zich uitstrekt van de zuidkust van Brits-Colombia tot in Alaska. Het herbergt eeuwenoude bomen en een uitzonderlijke biodiversiteit.

 Met dit historisch akkoord wordt 85 procent van het regenwoud een reservaat waar geen enkele vorm van bosontginning mag plaatsvinden. In de overige 15 procent wordt wel commerciële houtkap toegestaan, maar hier gelden de strengste normen in Noord-Amerika. De regeling is ook goed nieuws voor de zeldzame kermodebeer, een soort zwarte beer waarvan sommige exemplaren een mooie witte vacht hebben.

First Nations

Ook het belang voor de mensen die in het Grote Berenbos wonen, en die voor hun overleven op het regenwoud zijn aangewezen, kan niet genoeg benadrukt worden. Voor de eerste keer werken de staat en industrie samen met de inheemse volkeren of First Nations om deze gemeenschappen in de Canadese economie te integreren, zonder dat ze hun levensstijl moeten opgeven.

Steven Thomas, de Canadese minister van Bosbescherming, hoopt dat de overeenkomst “zo snel mogelijk” tot concrete maatregelen zal leiden. Die zouden als een blauwdruk kunnen dienen om andere bosconflicten in Canada op te lossen, zoals met de boreale bossen in Quebec en Ontario.

Jarenlange campagne

20 jaar geleden ontstond een brede beweging  die zich inzette voor de bescherming van de Canadese bossen. Met harde acties zoals blokkades en fysiek verzet tegen kaalslag kon ze de houtkapbedrijven, die het op het land van de inheemse bevolking hadden gemunt, tegenhouden.

Pas aan het begin van de jaren 2000 gingen de onderhandelingen tussen ngo’s, de industrie en de First Nations van start om de situatie te ontmijnen. Dit proces is nu afgerond met de invoering van een nieuw beleid dat de basis vormt voor het akkoord rond het Grote Berenbos.

Het is een bemoedigende overwinning die goed  aantoont dat onze inspanningen voor natuurbehoud perfect te verzoenen zijn met de verzuchtingen van inheemse gemeenschappen. 

(Her)beleef de belangrijkste stappen van deze campagne en vier deze overwinning met Greenpeace Canada