De tijd vliegt voorbij in Sawré Muybu. Wanneer ik in het motorbootje stap dat me richting Itaituba brengt, ben ik hier al meer dan een week geweest. Ik vertrek met spijt in het hart. De Munduruku zijn heel erg gastvrije, fantastische mensen en er is nog zoveel te doen om hen te steunen in hun strijd tegen de Tapajós-dam.

An Lambrechts in het Amazonewoud

Munduruku ook bedreigd door illegale houtkap

Het is een schamele troost dat ik via Itaituba zal doorreizen naar de stad Belém, nabij de monding van de Amazonerivier in de Atlantische Oceaan, voor overleg met een internationale houthandelaar die heel erg zijn best wil doen om geen illegaal hout uit het Amazonewoud meer te kopen en op de Europese markt te brengen.

Houtkap – en dan zeker de illegale variant die hier alomtegenwoordig is – is maar al te vaak het sluipende gif dat intacte bossen overal ter wereld bedreigt omdat het de voorbode is van vernietiging op nog grotere schaal door land- en mijnbouw. Ook het land van de Munduruku ontsnapt daar niet aan. Recent ontdekten ze de eerste wegen die de houtkappers op illegale wijze op hun land hebben aangelegd, met stapels stammen erlangs.

Strijd tegen Tapajós-dam gaat verder

Het afbakenen van hun territorium komt dus geen moment te vroeg. Een aantal dagen geleden hingen we daarom alvast een markeringsbord op diep in het bos, waarlangs de houtkappers hun land binnendringen.

Intussen blijft het wachten op een officiële reactie van de Braziliaanse overheid op onze poging om de grenzen van Sawré Muybu symbolisch te markeren. In onze kantoren in Manaus en in São Paulo vervelen mijn collega’s zich alvast geen moment: er is nog veel werk om deze campagne tot een goed einde te brengen. De komende weken draag ik vanop kantoor mijn steentje bij, maar in de loop van juli kan ik hopelijk terugkeren naar Sawré Muybu.

De Munduruku zien elke dag hoeveel mensen hen online steunen. Het motiveert hen om door te gaan met hun strijd – dus blijf zeker volgen wat je nog meer kan doen om hen te helpen!

Je leest hier de komende weken zeker ook nog meer verhalen van activisten in Sawré Muybu.

Lees ook de vorige blog van An.