An Lambrechts verblijft nog steeds in het Amazonewoud. Bekijk de video hieronder om te weten waarom ze ter plaatse is. In deze blog laat ze vooral een aantal inwoners en Munduruku-leiders aan het woord. Lees ook haar vorige blogs.

Er wonen ongeveer 12.000 Munduruku in het hele Tapajós-bekken. Een aantal van hen zal de impact van de São Luiz do Tapajós-dam harder en directer voelen dan anderen. Onder hen degenen die in het inheemse Sawré Muybu-land wonen dat we momenteel samen met hen afbakenen. Ik verblijf in het gelijknamige dorp, dat een groot risico loopt om overstroomd te worden.

Dit is wat een aantal inwoners en bezoekende Munduruku-leiders (caciques) te zeggen hadden over de dam:

“Als de Tapajós-dam er komt, verliezen we alles, inclusief een van onze belangrijkste voedselbronnen. Dan komt er hier een stroombekken waardoor de getijden van de rivier verdwijnen. Dan verdwijnt de vis en hebben we geen eten meer”, aldus cacique Juarez, leider van het dorp Sawré Muybu.

Cacique Juarez, leider van het dorp Sawré Muybu

“Blanke mensen maken alles ingewikkeld. Ze hebben veel gezichten. Wij hebben er maar 1 en als wij nee zeggen tegen de Tapajós-dam betekent dat ook nee”, verklaart cacique Adriano, leider van het dorp Sawré Apompu, ongeveer 60 km stroomafwaarts van Sawré Muybu.

“Dit bos is mijn huis en mijn thuis. Ik wil niet dat het verdwijnt – de gedachte alleen al maakt me verdrietig want dit is mijn leven”, zegt Nelson, een jongere Munduruku-krijger die in Sawré Muybu opgegroeid is.

Nelson, een jongere Munduruku-krijger

“Er zijn niet veel mensen die ons willen helpen, maar er zijn er wel veel die toegang willen tot onze natuurlijke rijkdommen”, vermoedt cacique Thiago, leider van Praia do Mangue, een dorp dicht bij de stad Itaitubu.

“Als ik hier rond mij kijk en onze kinderen zie, dan vraag ik me af wat er van hen gaat worden. Ik word er zo verdrietig van dat ik gewoon niet meer rondom mij kan kijken. Die dam gaat ons vernietigen”, zegt Socorri, de zus van de cacique van Sawré Juyubu, een dorp stroomafwaarts van Sawré Muybu.

Steun hen in hun strijd om hun dorpen en levenswijze te redden