An Lambrechts is momenteel in het hart van het Amazonewoud waar ze de Munduruku steunt. Zij verzetten zich tegen de geplande bouw van een stuwdam in hun gebied. Hier vind je haar derde blog.

An Lambrechts in het Amazonewoud

Terwijl het leven van de Munduruku en de traditionele vissersgemeenschappen die langs de rivier wonen helemaal overhoop gegooid zou worden door de Tapajós dam, zien anderen er pure winst in.

Er zijn veel actoren voor wie deze dam veel voordelen zou opleveren, waaronder andere destructieve industrieën zoals de mijnbouw en de veeteelt. Zij hopen te kunnen profiteren van de opgewekte stroom en de ‘watersnelweg’ naar de havens die de Tapajós-rivier door de bouw van stuwdammen zou kunnen worden.

Siemens, duurzaam of niet?

Maar ook allerlei dienstverleners zoals ingenieurs en bedrijven die cruciale onderdelen leveren voor de dam kunnen er veel geld aan verdienen. In de eerste groep vinden we onder meer Tractebel Engineering dat ondanks zijn Belgische hoofdzetel in handen is van de Franse groep ENGIE. Daarnaast spelen ook de leveranciers van turbines en generatoren een sleutelrol, zoals de Duitse reus Siemens, dat via zijn joint venture met Voith een belangrijk deel van de markt in handen heeft.

Als je leest wat Siemens allemaal zegt over hernieuwbare energie en bescherming van het klimaat, lijkt het wel een van de meest vooruitstrevende bedrijven ter wereld. En dat is het voor een stuk ook – Siemens is wereldleider op vlak van zonne- en windenergie.

Maar tegelijkertijd maakt het bedrijf ook enorme winsten met turbines en generatoren voor waterkrachtcentrales, zonder dat het zich iets aantrekt van de impact van deze monsters. Het Amazonewoud is een fragiel ecosysteem waar stuwdammen het overleven van mens en dier in ’s werelds grootste regenwoud bedreigen. Je kan hier dus bezwaarlijk van ‘groene energie’ spreken.

Volop echt groene alternatieven

Bovendien heeft Brazilië de Tapajós dam helemaal niet nodig om voldoende stroom te produceren. Dat kan perfect met alternatieven zoals zonne- en windenergie. Alternatieven waarin Siemens wereldleider is. Het bedrijf zou dus beter hierop inzetten en Brazilië helpen een duurzame energietoekomst te realiseren.

Onze Duitse en Nederlandse collega’s maakten dat het bedrijf al duidelijk.

Ook jij kunt de Munduruku helpen om hun land in het hart van het Amazonewoud te beschermen tegen bedrijven zoals Siemens die winst willen maken ten koste van het regenwoud.

Wil je meer weten over de impact van waterkrachtcentrales in het Amazonegebied? Lees dan ons rapport Damning the Amazon.

Lees ook de vorige blogs van An.