Meer dan een half miljoen mensen lieten hun stem horen voor vrije meningsuiting en voor het Canadese boreale woud. Ze riepen de grootste uitgeverijen op voorzichtig te zijn met wie ze in zee gaan. Want zoals we eerder schreven zijn de boreale bossen én Greenpeace bedreigd.

We bundelden de 500.000 handtekeningen (afkomstig van deze petitie) in een zelf gebonden boek, dat trouwens ook heel wat mooie foto’s bevat van mensen bij specifieke bomen die veel voor hen betekenen. Met dit boek willen we de kracht van een half miljoen mensen tonen.

Ter herinnering: de grootste uitgevers ter wereld – zoals Penguin Random House, Macmillan, HarperCollins, Simon & Schuster en Hachette – kopen papier voor hun boeken bij Resolute Forest Products. Dit beruchte houtkapbedrijf vernietigt intacte bosgebieden en bedreigt de habitat van verschillende diersoorten. Het heeft zijn FSC-label verloren voor meer dan 6 miljoen hectare bosland, dat wil al iets zeggen. En nu sleept Resolute Forest Products milieuorganisaties als Greenpeace voor de rechter, omdat die de omstreden praktijken van Resolute wereldkundig maken.

Gezien de ernst van de zaak hadden we gehoopt dat de uitgevers aan wie we ons boek overhandigden, geneigd zouden zijn om actie te ondernemen. Dit hadden ze te zeggen:

Bij Hachette Livre toonden ze al daadkracht. De derde grootste uitgeverij in de wereld schreef een open brief naar de CEO van Resolute Forest Products waarin ze de juridische aanval op de vrije meningsuiting en op milieuorganisaties zoals de onze “buitensporig” noemt en vraagt of er geen betere manieren zijn om met de aantijgingen van Greenpeace om te gaan. Hachette liet nog weten dat Resolute beter met bossen zal moeten omgaan als het de uitgeverij als klant wil behouden.    

Helaas is de reactie van Hachette niet representatief voor de ganse uitgeefsector. Daarom heb ik onlangs de hoofdzetel van elke grote uitgever in New York bezocht, om het boek met 500.000 handtekeningen persoonlijk te overhandigen en om te polsen naar reacties.

Bij Macmillan wou niemand het boek in ontvangst nemen en moesten we het noodgedwongen bij de security achterlaten. De vraag is natuurlijk hoelang ze de stem van een half miljoen mensen kunnen negeren.

Bij Penguin Random House werden we wel goed ontvangen. Ze apprecieerden het boek en waar het voor staat. We duimen nu dat ze er ook gevolg aan zullen geven. De grootste uitgever ter wereld kan jullie stem, de wetenschap en de beloftes die het aan zijn lezers heeft gedaan, niet naast zich neerleggen.  

Ook bij Simon & Schuster werd het boek in ontvangst genomen, maar we moesten beloven niets over het gesprek te communiceren. Toch kan ik je verzekeren dat we hier gehoord worden.

Tot slot de tweede grootste uitgeverij, HarperCollins. Blijkbaar zijn 500.000 mensen voor hen niet voldoende: niemand van het bedrijf was bereid met ons te praten. Maar wees gerust, we zullen HarperCollins blijven vragen om de vrije meningsuiting en de bossen te beschermen.

Onze stemmen zijn vitaal

Het was me een hele eer om deze boeken persoonlijk langs te brengen, en ik wil iedereen bedanken die al aan deze campagne heeft bijgedragen. Onze stemmen zijn vitaal voor de vrije meningsuiting en voor de bossen. Greenpeace zal met jou aan onze zijde deze uitdaging blijven aangaan.

Hopelijk is een “tweede editie” van het boek niet meer nodig, en zullen alle uitgeverijen weldra deel worden van de oplossing…

Bekijk de digitale versie van het boek

- Amy Moas is bossenexpert bij Greenpeace USA