Het zwaarste deel van elke tocht is het vertrek – de eerste stappen. En dat gaat zoveel gemakkelijker als je dat samen met vrienden kunt doen.

Hetzelfde geldt voor de Detox outdoor-campagne. Die startte toen uit ons onderzoek bleek dat de merken die onze buitensportkleding maken, bijdragen aan de vervuiling van onze planeet. De stalen die we verzamelden van vissen en rivieren tot ongerepte bergtoppen, bevatten allemaal door de mens gemaakte PFK’s. Zodra we de rapporten over de labotests kregen, wisten we dat we de bedrijven moesten overtuigen om het gebruik van deze gevaarlijke chemicaliën stop te zetten.

Een campagne van wandelaars, klimmers en kampeerders

Maar zouden de merken naar ons luisteren? We waren maar een handvol bezorgde en enthousiaste natuurliefhebbers en dus niet echt talrijk. Daarom gingen we op zoek naar andere natuurliefhebbers die de wereld willen vrijwaren van gevaarlijke chemische stoffen en die zeker willen zijn dat de kleding die ze kopen niet bijdraagt tot de vervuiling van de landschappen die hen het dierbaarst zijn.

En zo kwamen we bij jullie. Jullie die wandelen op bospaden, aan rotswanden hangen, boven op bergtoppen staan, zwemmen in helderblauwe meren en jullie tent opzetten voor een nacht onder de sterren.

We kwamen terecht bij een levendige gemeenschap die ons wilde steunen en het was indrukwekkend hoe liefhebbers van het buitenleven over de hele wereld zich bij ons aansloten. We riepen jullie op om samen met ons de campagne uit te werken en we kregen een overweldigende respons. Jullie vertelden ons welke producten jullie wilden laten testen in het labo, bedachten allerlei creatieve ideeën voor activiteiten, organiseerden avontuurlijke PFK-vrije expedities en duizenden onder jullie werkten mee aan acties om jullie favoriete merken te vragen voortaan zonder PFK’s en ander gif te werken.

Outdoormerken beantwoorden jullie oproep

Die enorme inzet heeft zijn effect niet gemist. Het Britse merk Paramo zette de moedige stap om als eerste buitensportmerk de giftige stoffen te laten varen. Die eerste overwinning kwam er vrij snel, maar jullie hielden de druk op de ketel en nu kunnen we meedelen dat jullie boodschap na iets minder dan een jaar campagnevoeren ook is gehoord door Vaude en Rotauf. Hiermee beloven nog twee merken hun productieketen op te schonen: Rotauf werkt al PFK-vrij en Vaude belooft tegen 2018 alle PFK’s uit zijn producten te verwijderen.

Het momentum groeit, maar er is nog werk aan de winkel. De voorbije maanden hebben we de lucht getest in winkels van de grootste outdoormerken over de hele wereld. De resultaten zijn adembenemend - maar niet in goeie zin!

Er zijn echter merken die nog altijd geen deadline opgesteld hebben om de PFK’s te verwijderen, ook al zijn er goeie alternatieven en raden meer dan 200 wetenschappers het gebruik ervan in consumptiegoederen af omwille van hun gevaarlijke eigenschappen. Er zijn namelijk verbanden gelegd tussen bepaalde PFK’s en negatieve gevolgen voor onze gezondheid, zoals nier- en teelbalkanker, en andere kunnen de positieve effecten van inentingen bij kinderen belemmeren.

Ons werk is dus nog niet gedaan. Samen moeten we die merken laten weten dat we niet zullen wijken. Er zijn trouwens nog meer overwinningen op komst, dus hou deze blog in de gaten voor het laatste nieuws.