Plan je een reis naar de bergen? Of ga je graag stappen in de vrije natuur, lekker ingeduffeld in je dikke jas? Ik ook! Niets is zo leuk als genieten van de zuivere lucht in een gezonde omgeving. Maar het probleem is dat heel wat merken van outdoorkleding, waaronder ook The North Face en Mammut, om hun materiaal waterdicht te maken chemische stoffen gebruiken die schadelijk zijn voor de gezondheid en voor het milieu, zoals PFK’s.

Jij kan helpen om daar verandering in te brengen.

 

Wat zijn PFK’s?
PFK’s of perfluorkoolwaterstoffen zijn chemicaliën die de sector van de outdoorkleding gebruikt om waterdichte en vuilafstotende producten te maken. The North Face en Mammut zijn maar twee voorbeelden. Andere merken zijn bijvoorbeeld Jack Wolfskin of Columbia. Kijk in ons rapport om te zien welke merken PFK’s gebruiken.

Wanneer die chemische stoffen vrijkomen in het milieu, worden ze maar heel langzaam afgebroken. Ze blijven vele jaren lang aanwezig in het milieu en ze verspreiden zich over de hele aardbol. Sommige PFK’s zijn schadelijk voor de voortplanting, bevorderen de groei van tumoren en verstoren het hormoonstelsel.

Jij kan voor de ommekeer zorgen!

Liefhebbers van gezonde buitenlucht en natuur over de hele wereld kunnen zorgen voor een ommekeer in de sector van de outdoorkleding. Naar jullie luisteren de producenten van buitensportkleding. Jullie kunnen deze verandering tot een goed einde brengen! Samen kunnen we de giftige stoffen uit de natuur houden en uiteindelijk een toekomst inzetten zonder schadelijke stoffen.

Vandaag maakt de sector van de outdoorkleding nog deel uit van het probleem, maar morgen kan hij een onderdeel van de oplossing zijn. Sommige producenten spelen een voortrekkersrol en gebruiken nu al PFK-vrije alternatieven. De grote merken moeten dat voorbeeld volgen en alle PFK’s uit hun productieketen halen.