Wat als elektronische gadgets zoals smartphones vele jaren zouden meegaan, en gemakkelijk hersteld kunnen worden… Dat zou niet alleen een goede zaak zijn voor het milieu. Beeld je eens in hoeveel geld je daarmee kan besparen.

Maar we weten allemaal dat dit vandaag pure sciencefiction is. Grote IT-bedrijven zorgen ervoor dat hun smartphones en andere toestellen steeds moeilijker te onderhouden en repareren vallen.

Greenpeace onderzocht samen met het Amerikaanse bedrijf iFixit meer dan 40 populaire smartphones, tablets en laptops die de voorbije 2 jaar op de markt kwamen. Zo wilden we nagaan in welke mate bedrijven toelaten dat de consument zijn toestel herstelt of laat herstellen. Dit zijn onze conclusies:

1. Toestellen zijn opzettelijk moeilijk te repareren en onderhouden

Geheugen vervangen of de harde schijven upgraden is niet zo gemakkelijk als vroeger. Waarom? Omdat de onderdelen op het bord worden gesoldeerd, zodat reparaties nog moeilijker uit te voeren zijn. Sommige smartphones van LG en Samsung, net als laptops van Apple, zijn voorbeelden van dit design.

2. Sommige telefoons worden steeds fragieler

Iedereen heeft waarschijnlijk ooit al een gsm of smartphone kapot laten vallen. Dat komt omdat het scherm uit glas bestaat. Hoewel de producenten in de laatste jaren sterkere soorten glas gingen gebruiken, zie je vaak schermen met barsten. Neem bijvoorbeeld de meest recente Samsung S8, volledig bedekt met glas aan de voor- en achterkant, die de “meest fragiele telefoon ooit gemaakt” werd gedoopt.

3. Batterijen worden moeilijker te vervangen

Herinner je je het ontploffingsgevaar bij de Samsung Galaxy Note 7? Het bedrijf had misschien niet miljoenen toestellen moeten terugroepen, als het design had toegelaten om de batterij gemakkelijk te vervangen. Bij bijna 70 procent van de onderzochte toestellen bleek het onmogelijk of moeilijk om dit onderdeel te wisselen.

4. Gereedschap om zelf herstellingen uit te voeren moeilijk verkrijgbaar

Sowieso zijn reparaties duur en tijdrovend, waarbij je vaak speciaal gereedschap nodig voor specifieke schroefjes en andere onderdelen. De Apple iphone bijvoorbeeld vereist speciaal gereedschap.

5. Herstelhandleidingen of reserveonderdelen moeilijk verkrijgbaar

Zeer weinig elektronicaproducenten geven informatie over hoe hun producten hersteld kunnen worden. Slechts 3 van de 17 merken – met name Fairphone, Dell en HP – verschaffen alle reserveonderdelen en herstelhandleidingen.

 

Welk toestel kan je als milieubewuste consument kiezen?

Enkele producten van Fairphone, Dell en HP bewijzen dat het mogelijk is om toestellen te ontwerpen die hersteld kunnen worden. Zo kunnen elektronicabedrijven de milieu-impact die met hun productie gepaard gaat, aanzienlijk verkleinen - denk maar aan de ontginning van ertsen, het gebruik van gevaarlijke chemicaliën en de enorme hoeveelheden energie die nodig zijn voor het maken van deze toestellen. Om van de miljoenen ton elektronisch afval die er jaarlijks bijkomen, nog maar te zwijgen.

Technologiebedrijven recruteren de meest briljante koppen ter wereld. Tijd dat ze iets verzinnen om rekening te houden met de beperkte grondstoffen van onze planeet…

>> Bekijk het klassement op www.rethink-it.org


- Elizabeth Jardim is senior campaigner bij Greenpeace USA