18 september is een belangrijke mijlpaal voor onze Save the Arctic-campagne geworden. We vonden weerklank op het hoogste niveau, namelijk aan de top van de Verenigde Naties.

Een kleine delegatie onder leiding van Greenpeace mocht gisteren op visite bij de VN-secretaris-generaal, Ban Ki-moon. We bezorgden hem jouw naam, en die van 6 miljoen anderen die allemaal bescherming voor het noordpoolgebied eisen.

"Ik beschouw dit als een gezamenlijk engagement voor onze toekomst, om het milieu te beschermen - niet alleen op de Noordpool, maar over de hele wereld", verklaarde de VN-baas.

Een van de delegatieleden, Neil Hamilton, schreef enkele uren voor de historische ontmoeting onderstaande blog:

In mijn hotelkamer in New York begin ik me te realiseren wat er te gebeuren staat. Na een enorme inspanning van vrijwilligers, geruggesteund door miljoenen mensen wereldwijd, mag ik op pad om de VN-secretaris-generaal te ontmoeten. Jawel, een kleine delegatie onder leiding van Greenpeace zal straks met één van de belangrijkste personen ter wereld te vergaderen, over de Noordpool nog wel!

Behalve directeur Kumi Naidoo bestaat ons gezelschap ook uit twee bijzondere mensen: Josefina Skerk en Margareta Malmgren-Köller. Josefina is een jonge Saami-leider met een sterke overtuiging om de Noordpool te redden. Ze trok in 2013 naar het meest noordelijke punt op aarde om het noordpoolgebied uit te roepen als erfgoed voor de mensheid. Margareta is een fantastische campaigner die al meer dan 80 politieke en andere leiders overtuigd heeft om de Noordpoolverklaring te tekenen. Het gaat om een charter dat Greenpeace heeft opgesteld om de Noordpool te beschermen, de klimaatverandering aan te pakken en om in het onbewoonde deel van de Noordelijke IJszee een reservaat op te richten.

Meer dan 6 miljoen mensen

We zijn een kleine delegatie, maar achter ons staan meer dan 6 miljoen mensen van over de hele wereld die bescherming voor de Noordpool eisen. En natuurlijk de meer dan 1000 invloedrijke stemmen uit alle sectoren van de samenleving die de voorbije maanden onze Noordpoolverklaring ondertekend hebben.

Klimaattop

Zoals bekend is Ban Ki-moon al een vurige pleitbezorger van dringende actie tegen de opwarming van de aarde, en een zware fan van het noordpoolgebied. Eerder dit jaar reisde hij naar Groenland om er de klimaatverandering met eigen ogen te zien, en erover te vertellen. Zo verklaarde hij “overrompeld” en “enorm gealarmeerd” te zijn. “Het probleem gaat niet weg door het te verzwijgen”, liet de secretaris-generaal optekenen. “We moeten nu actie ondernemen.” Hij heeft trouwens alle wereldleiders uitgenodigd op een klimaattop in New York volgende week, om druk te zetten die moet uitmonden in concrete engagementen.

Waarom is onze ontmoeting met Ban Ki-moon zo belangrijk? Het is een nieuwe stap vooruit om de wereld ervan te overtuigen dat de Noordpool een belangrijke internationale kwestie is. Wat aan de noordpool gebeurt, heeft immers wereldwijde repercussies. De internationale gemeenschap heeft het lot van deze unieke regio in handen gelegd van de vijf Arctische staten (die samen zitting hebben in de Arctische Raad), maar die hun verantwoordelijkheid weigeren op te nemen. Het is tijd dat we hun autoriteit aan de kaak stellen.

Klimaatverandering

De Noordpool smelt als gevolg van de klimaatverandering, als gevolg van menselijke activiteit. De Arctische landen alleen al produceren een kwart van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Als je er de waarnemende lidstaten van de Raad bijtelt, kom je uit op 80% van alle emissies. Bijna al deze landen leunen achterover en kijken toe, terwijl oliemaatschappijen in het Hoge Noorden boren naar de fossiele brandstoffen die de opwarming veroorzaken in de eerste plaats.

Veel landen voelen al de gevolgen van het smelten van de poolkappen. In september bezochten de Filipijnse klimaatcommissaris Yeb Saño en de president van Kiribati voor het eerst de Noordpool, om dit feit te beklemtonen. Hun boodschap moet overal gehoord worden: wat er in het Noorden aan het gebeuren is, treft mijn bevolking en moet stoppen!

Het is een ongelooflijke eer om Ban Ki-moon vandaag te ontmoeten, en we dragen een verantwoordelijkheid die veel verder reikt dan de Greenpeace-gemeenschap. Toch moeten we erkennen dat de macht van de VN verre van absoluut is. Maar bij deze gelegenheid willen we een sterk signaal uitsturen naar de Arctische landen, die momenteel laten betijen in hun ‘achtertuin’.

Het goede nieuws: een Noordpoolfan op het hoogste niveau van de internationale gemeenschap lijkt het met ons eens.

Neil Hamilton is politiek adviseur van onze internationale Noordpoolcampagne