Kumi Naidoo, grote baas van Greenpeace International, heeft wel respect voor de Grand Prix van België, maar niet voor voor wat Shell, de grote sponsor van het evenement, van plan is op de Noordpool.

De fans van de Grand Prix van België vallen niet over één kam te scheren, net zoals de fans van Greenpeace die de Noordpool willen redden. En ik kan het weten, want ik was ooit een grote fan van Formule 1 (toen ik klein was). Kan een milieu-activist stiekem van Formule 1 houden? Natuurlijk wel. Wellicht zijn er zelfs heel veel milieuactivisten in de tribune te vinden vandaag, net zoals er veel F1-fans stiekem fan zijn van Greenpeace!

Mijn interesse begon toen ik een appartement deelde met een meisje dat helemaal verslaafd was aan Formule 1. Soms stond ze om 2 uur ’s nachts op om de race live te volgen. Het was toen dat ik ook besmet geraakte met het virus. En ik heb nog altijd veel respect voor de technologie, sportiviteit en innovatie die samengaan met de Grand Prix.

Maar ik heb geen respect voor wat Shell, de sponsor van het evenement, van plan is in de Noordpool. Shell heeft het voortouw genomen in de rush op de Noordpool. Maar het bedrijf houdt zich ook bezig met fracking in mijn thuisland Zuid-Afrika, olielekken in de Nigerdelta en teerzandwinning in Canada. Door het smelten van het ijs op de Noordpool, heeft het bedrijf echter van de race naar het Noorden zijn prioriteit gemaakt.

Zonder scrupules neemt Shell gevaarlijke bochten in de race naar de laatste druppels olie op onze planeet.  Maar iedere chauffeur weet dat olie op de weg voor ongelukken kan zorgen. Een olielek op de Noordpool zou een catastrofe zijn. Greenpeace zet dus een eigen race in gang: die om de Noordpool te beschermen van een olielek, die deze fragiele regio zou bezoedelen.

Het is een vicieuze cirkel. De aarde warmt op, het ijs smelt en Shell en andere bedrijven trekken noordwaarts om naar olie te boren, die na verbranding de planeet verder zal opwarmen en meer ijs zal doen smelten. De trek, gedreven door waanzin en hebzucht, moet dringend stopgezet worden.

Alle leven op aarde hangt af van het ijs. Het klimaat wordt gestabiliseerd door de reflectie van de zon in de ruimte. Zonder die reflectie gaan we een andere wereld tegemoet. Daarom hebben bijna 4 miljoen mensen zich aangesloten om de Noordpool te beschermen en te protesteren tegen Shell en andere oliebedrijven die een stukje van de taart willen.

Natuurlijk levert dit soort van “zaken doen” geen podiumplaats op. Maar samen kunnen we ervoor zorgen dat Shells vuile was buitengehangen wordt.

Laat Shell weten dat de Noordpool niet te koop is. Als we samenwerken, kunnen we de Noordpool beschermen en een rampzalige klimaatverandering afwenden.