Francesca trekt met Greenpeace naar de Noordpool en houdt een blog bij. Dit is aflevering 2.

Over de afschaffing van gratis sponzen broodjes of kleffe pastaschotels op vluchten ben ik niet rouwig, zolang ze je maar een gratis krant aanbieden. Het is een manier om je te verwelkomen, een beetje menselijke vriendelijkheid op luchthavens die aanvoelen als niemandsland. Dat doet deugd.

SAS biedt me de keuze tussen een Noorse krant of The International Herald Tribune, dus wordt het vanzelfsprekend die laatste. In mijn hoofd zit ik op de Noordpool maar om daar te geraken moet ik eerst naar Oslo. Daar een nachtje slapen om dan morgenochtend naar Spitsbergen te vliegen, met nog een bijtankstop in Tromso, helemaal in het noorden van het Noorse vasteland. De Noordpool is nog één van die zeldzame bestemmingen waar je echt moeite voor moet doen om er te geraken.

De eerste etappe van de reis wil ik dus gerust met The International Herald Tribune doorbrengen. Ik lees over de slinkende kansen van Romney bij de volgende Amerikaanse presidentsverkiezingen, de verontrustende opkomst van de Griekse extreemrechtse partij Golden Dawn, in Israël tatoëeren meer en meer jongeren het Auschwitz-nummer van hun grootmoeder- of vader op hun arm.

En dan bots ik op een aparte katern. A Special Report: Global Clean Energy waarin de nieuwste technologische ontdekkingen voor propere energie in mensentaal worden uitgelegd, inclusief voorbeelden van concrete toepassingen. Zo wordt in Japan al sinds de jaren 1960 geothermische energie gebruikt. Nu draagt die slechts bij tot 0,2 procent van de totale energiebehoefte, maar er is een gigantisch onbenut potentieel aan geothermische energie die tot 10 miljoen mensen van stroom zou kunnen voorzien. Helaas was er in Japan eerst een kernramp nodig vooraleer de beleidsmakers inzagen welk veilig alternatief de natuur hen bood.

Nog meer hoopvol nieuws. Ik lees dat algen als brandstof kunnen dienen, natuurlijk gas kan worden omgezet tot een product dat alle eigenschappen heeft van olie, een bedrijf gespecialiseerd in hernieuwbare energie uit Abu Dhabi investeringen plant in buurland Saoedi-Arabië, in India al riksja’s op waterstof rijden en dat er een doorbraak is in het onderzoek naar getijdenenergie.

Zalig om dat nu te vernemen. Het sterkt me in mijn overtuiging dat die noodzakelijke transformatie naar een koolstofarme economie mogelijk is. Het zijn hoopvolle voorbeelden die ik wil gebruiken in de interviews die ik na mijn terugkeer uit de Noordpool zal geven.

Mensen willen niet alleen horen dat  de kans op een grote olieramp in Arctisch gebied één op vijf is, dat er de afgelopen dertig jaar al 50 procent van het noordpoolijs is gesmolten en dat daardoor de opwarming exponentieel versneld wordt of dat het voortbestaan van de ijsbeer aan een zijden draadje hangt. Ik wil mensen gerust wakker schudden –dat is tenslotte mijn taak met deze poolreis- maar ik wil ook graag een sprankel hoop meegeven.

De wetenschap doet baanbrekend werk in het uitvinden en verfijnen van nieuwe technologieën en almaar meer industriëlen beginnen in te zien dat er geld te verdienen valt met duurzaam produceren. Ik vind het belangrijk te vertellen dat wij als burger en consument ook een impact kunnen hebben. Tenslotte zijn wij het die beslissen wat we kopen en bij wie we kopen. De producent die vasthoudt aan vervuilende praktijken, zal binnen afzienbare tijd old school zijn. Daar kunnen wij als burger voor zorgen.

 

- Francesca Vanthielen is een Vlaamse actrice en presentatrice. Samen met Greenpeace maakt ze een poolreis op de Arctic Sunrise, om met eigen ogen vast te stellen hoe de klimaatverandering hier toeslaat.