“Een olielek in Groenland zou een ramp zijn.”
“Oliebedrijven moeten de Noordpool links laten liggen.”
“Het risico op een olielek is te hoog in zo’n ecologisch kwetsbaar gebied.”

Klinkt bekend in de oren? Deze keer is het niet Greenpeace maar een grote oliemaatschappij dat dit verkondigt.

De grote baas van Total waarschuwde voor de risico’s verbonden aan olieboringen in de Noordpool

In een interview met The Financial Times waarschuwde de grote baas van Total voor de risico’s verbonden aan olieboringen in de Noordpool. Dat is geen groot nieuws, wij zeggen dit al lang, maar het is wel de eerste keer dat een groot oliebedrijf deze woorden in de mond neemt.

Dat Total nu aangeeft dat een olielek onder het pakijs niet ondenkbaar is en rampzalige gevolgen zal hebben voor het milieu, is een zware uithaal naar Shell en Gazprom.  Zij beweren immers al jaren dat ze veilig kunnen opereren in het gure klimaat van de Noordpool.

De verklaring van Total vandaag is geen toeval. Het bedrijf beseft maar al te goed wat een olielek kan doen met je reputatie – gisteren kregen ze nog een enorme boete van het Franse gerecht voor de olieramp met de Erika. Toch is dit een signaal dat Total tot een zeker bewustzijn is gekomen en zich realiseert dat sommige risico’s niet de moeite waard zijn.

Bijna 2 miljoen mensen hebben zich al uitgesproken tegen olieboringen in de Noordpool. Enerzijds is een groot oliebedrijf een vreemde medestander, anderzijds is het niet meer dan gezond verstand.