We hebben 7 jaar moeten wachten, maar sinds 6 maart zijn er eindelijk jodiumtabletten voor alle inwoners van België. Eén van de lessen van de kernramp bij Fukushima in 2011 was namelijk dat een snelle inname van levensbelang is. Dit moet je erover weten.

 

Wat zijn jodiumtabletten en waar dienen ze voor?

Bij een kernramp komt onder meer jodium-131 vrij. Dit radioactief element hoopt zich op in de schildklier, waar het kanker veroorzaakt. Door enkele uren vooraf tabletten met niet-radioactief jodium in te nemen, raakt de schildklier verzadigd en wordt er dus minder radioactief jodium opgenomen.

 

Waar kan ik jodiumtabletten krijgen?

De tabletten zijn bij elke apotheek gratis te verkrijgen op vertoon van je identiteitskaart, ook als je meer dan 20 km van een nucleaire site woont. Bewaar ze thuis op een veilige (buiten bereik van kinderen) en ‘terugvindbare’ plaats, zoals bij de zekeringkast of in het medicijnkastje.

 

Wanneer moet ik jodium innemen?

De tabletten werken het best wanneer je ze 6 uur vóór blootstelling slikt. Maar ook daarna is het belangrijk om zo snel mogelijk jodium in te nemen. Daarom kun je best nu al een doosje halen, zodat je bij een ramp niet eerst nog naar de apotheker hoeft. Nu al preventief jodium slikken heeft echter geen zin, doe dit enkel wanneer daar bij een kernramp toe wordt opgeroepen.

 

Wie moet bij een kernramp jodiumtabletten innemen?

Aangezien de bijwerkingen beperkt zijn, is het aangewezen dat iedereen bij een kernramp jodium inneemt. Raadpleeg de bijsluiter of de website van de overheid www.nucleairrisico.be. Wie last heeft van een slecht werkende schildklier of allergisch is aan jodium neemt best vooraf contact op met hun arts of apotheker.

 

Hoe reëel is het risico op een kernramp in België?

De kans op een ernstige kernramp is wereldwijd eens om de 10 à 20 jaar. Met 21 kernreactoren in België en langs de grenzen, is de kans op een ernstig ongeval dus zeker reëel. Bovendien zijn onze reactoren verouderd, geplaagd door scheuren en kwetsbaar voor aanvallen. Ze liggen ook nog eens in dichtbevolkt gebied, wat evacuatie bij een ramp bemoeilijkt.

 

Doet de overheid genoeg om een kernramp te voorkomen?

Neen. De regering en het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) sluiten hun ogen voor de reële nucleaire risico’s in ons land. Oude reactoren worden verlengd, scheurtjes worden door de vingers gezien en het debat over nucleaire veiligheid wordt uit de weg gegaan.

 

Doet de overheid genoeg om ons te beschermen bij een kernramp?

Neen. Zeven jaar na Fukushima is er nog steeds weinig veranderd. Zo wordt de evacuatiezone kunstmatig beperkt tot 10 km om de kostelijke evacuatie van steden als Antwerpen, Namen en Luik te vermijden, zijn veel instanties onvoldoende voorbereid en werd de bevolking nog nooit betrokken bij een grootschalige evacuatie-oefening. Hoe kan men dan inschatten of de plannen realistisch zijn?

 

Wat kan ik doen?

Preventie biedt de beste bescherming tegen een kernramp. Daarom moeten onze verouderde centrales ten laatste tegen 2025 gesloten worden. Tot dan is het belangrijk om jodiumtabletten in huis te hebben. Ga vandaag nog naar je apotheek en vraag een doosje. Hopelijk heb je ze nooit nodig.