Als afsluiter de laatste aflevering van het Noordpool-avontuur van onze RTBF-journaliste Françoise Wallemacq. Haar boodschap is duidelijk: "Samen moeten we deze unieke regio aan het eind van de wereld beschermen!"

Kun je maar niet genoeg krijgen van Françoise's avontuur met de Arctic Sunrise? Het verhaal gaat voort: bekijk deze documentaire op RTBF (in het Frans) en ontdek de prachtige Noordpool, boven én onder water! 

Aflevering 7 – Waar alles en iedereen een plaats en een geschiedenis heeft

Ik loop voor een laatste keer door de gangen van dit mythisch schip, waarop ik waarschijnlijk nooit meer een voet zal zetten (hoewel ik in zee heb gespuugd en een wens heb gedaan bij het zien van de dolfijnen!).

Alles heeft hier onberispelijk zijn plaats: de touwen zorgvuldig opgerold, het gereedschap keurig in het gelid, de hypothermische pakken volgens maat gerangschikt, naast de reddingsvesten. De mokken opgehangen aan haakjes, de borden opgestapeld en met blokjes hout vastgezet in de kasten, de krukjes vastgeschroefd aan de vloer van de kantine, de bibliotheek vol boeken over dieren en de zee. De boodschappen die vorige reizigers hebben achtergelaten.

En dan de bemanning...

Willy, de Filipijnse kok, die zorgt voor variatie in het menu en rekening houdt met ieders smaak. Mike, de kapitein met aandacht voor iedereen, die pas aan tafel gaat als de hele bemanning bediend is. Tom, de radio-operateur, die ervoor zorgde dat ik toegang had tot internet en satelliettelefoon wanneer dat nodig was. Daniela, de verantwoordelijke voor de campagne ‘Save the Arctic’, die tranen in haar ogen had toen we zo dicht bij een blauwe ijsberg lagen dat we hem bijna konden aanraken...

Daniela, de verantwoordelijke voor de campagne ‘Save the Arctic’

En ik zal nooit haar antwoord op mijn vraag vergeten: “Als je oog in oog zou komen te staan met een van de industriëlen die het op de Noordpool gemunt hebben, wat zou je dan zeggen?

Ik zou zeggen: dit deel van de wereld is het laatste ongeschonden gebied op aarde. Door het smelten van het pakijs zal een nieuwe oceaan ontstaan. Wij maken dat tijdens ons leven mee, maar het is niet noodzakelijk goed nieuws. Zonder zijn beschermende ijsmantel zal deze oceaan heel kwetsbaar zijn. Er zijn heel wat bedreigingen: olieboringen, de uitbreiding van de visvangst, … Dit is een kwestie van rechtvaardigheid, we kunnen niet toestaan dat een handvol mensen beslist voor iedereen. De toekomst van de planeet in tijden van klimaatopwarming hangt af van deze plek op aarde. Laten we haar beschermen!”

Vanavond schijnt de zon wanneer ik op de brug van de Arctic Sunrise sta. Het is vijf minuten voor middernacht.

Heb je door het verhaal van deze journaliste zin gekregen om de Noordpool te helpen beschermen? Word Arctic Defender!

Reeds gepubliceerd

Op weg naar de Arctic Sunrise
Aflevering 1 & 2
Aflevering 3 & 4
Aflevering 5 & 6